Мед Атлант

В Долині оздоровили міську водойму: підселили хлорелу

Сьогодні ГО “Рибалка” провела заходи з оздоровлення міської водойми у Долині, застосувавши органічний метод очищення рибогосподарських водойми.

У воду підселили одноклітинний організм – хлорелу. Досі в Долині такий метод не застосовувався. У громадській організації наголосили – доброзичлива зелена водорость не лише принесе чимало користі для флори та фауни, а й дозволить значно заощадити.

Розвиток сучасної аквакультури відбувається на засадах сталого та дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища, тому сучасні біотехнології напряму залежать від використання органічних методів.

Однією з таких практик є застосування в аквакультурі надзвичайно корисного представника нашої флори – хлорели.

Що таке хлорела? Це рід одноклітинних зелених водоростей, які відносяться до відділу Chlorophyta. Різні види хлорели поширені в прісних і солоних водоймах, на зволожених ділянках суходолу (вологий ґрунт, кора дерев). Живиться хлорела лише завдяки фотосинтезу.

При великій концентрації хлорели вода стає насичено зеленого кольору. Найпоширенішою є Chlorella vulgaris. За даними фахівців, їй близько 2 мільярдів років. Її відкрито датським вченим ще в 1890 році.

Зелена водорість хлорела володіє здатністю інтенсивно виробляти кисень, через що вона є невід’ємною частиною життя на підводному човні або космічному кораблі. Вона використовується в якості біологічно активної добавки, тому містить безліч мікро – і макроелементів. Медицина та косметологія цінує цю водорість за значний вміст хлорофілу.

Враховуючи, ці та інші корисні властивості хлорели застосування її в сільському господарстві та промисловості може бути надзвичайно широким:

– у рибництві хлорелу використовують для очищення ставків та збагачення води киснем. Влітку при аномальній спеці рівень кисню у воді різко знижується, і риба гине.

– хлорела органічний високоефективний природний біостимулятор росту рослин, що прискорює коренеутворення, ріст, розвиток і цвітіння;

– для тваринництва та птахівництва хлорела є альтернативним джерелом білка, вітамінів та амінокислот. Вона містить 40-55% білка і перевищує за цим показником навіть люцерну. У перерахунку на 1 га, водорості дають 20-30 тонн чистого білка, люцерна – 2-3,5 тонни.

Із середини ХХ сторіччя завдяки здатності активно виробляти кисень, мікроорганізм застосовується для виробництва кисню в замкнених екосистемах, для очищення води та поновлення складу повітря на космічних станціях і підводних човнах.

Хлорела – ефективний органічний засіб боротьби з синьо-зеленими водоростями, що спрямований на поліпшення якості водного середовища.

Із середини XX сторіччя хлорелу використовують для очищення води. На сучасному етапі інноваційним підходом, який значно дозволяє знизити рівень забруднення водойм та покращити органолептичні властивості води, є біоремедіація водойм суспензією хлорели, яка основана на альголізації водойм планктонними штамами зеленої мікроводорості Chlorella vulgaris. Технологія заснована на біологічних властивостях живої планктонної хлорели пригнічувати дію синьо-зелених водоростей (ціанобактерій). Хлорела проявляє природну конкуренцію та здатна впливати на витіснення синьо-зелених водоростей з водойм, а також ліквідує наслідки «цвітіння»: очищує воду, насичує її киснем, відновлює популяцію фіто- та зоопланктону. Таким чином, забезпечує рибу природною кормовою базою та в цілому підвищує імунітет рибного стада.

Прикладом ефективної біомеліорації водойм є комплекс робіт, що включає в себе зариблення водних об’єктів рослиноїдними видами риб (наприклад, білий товстолоб) та вселення у водойму хлорели. Цей спосіб покращує якість води, насичує її киснем, пригнічує розвиток синьо-зелених водоростей і сприяє стабілізації екосистеми. Як показує практика, біомеліорація із застосуванням хлорели є одним з найдешевших дієвих методів очищення водойм від надмірної рослинності. Пошук ефективних рішень змушує орендарів водних об’єктів її застосовувати для створення оптимальних умов та швидкого зростання товарної риби. Хлорела також є гарною кормовою базою для коропа, товстолоба, білого амура та раків.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...