Мед Атлант

У столиці вважають, що протипаводковий захист на 100% спрацював на Прикарпатті

Протипаводковий захист, який знаходився на території Івано-Франківської області, спрацював на 100%.

Про це повідомив в.о. голови державного агентства водних ресурсів України Михайло Хорєв, передає Суспільне.

За його словами, у тих населених пунктах, де захисні споруди були справними, негода не завдала великих збитків. Одна із причин підтоплень – місцеві системи водовідведення.

Частина територій була підтоплена не паводковими хвилями, а місцевими стоками. Тут не впоралися каналізації, канали. Населені пункти, які знаходяться у паводко-небезпечних територіях, мусять мати дуже гарну містобудівну документацію. Вона має розрахувати те, що якщо випаде 20 см опадів, то ці опади з території кудись дінуться. Насправді відбулося так, що вони залишилися там, де й впали. А в деяких регіонах громада за свої гроші збудувала якісь свої споруди, які замість того, аби захистити населений пункт, навпаки перегородили витікання води, – розповів Михайло Хорєв.

Чиновник каже, що в країни має бути схема комплексного захисту щодо повеней. Вона має враховувати і поведінку людей. За словами Михайла Хорєва, часто населення не знає, що живе на паводко-небезпечній території.

Людина має знати, що в її хаті може з’явитися вода. Так живе багато європейських країн. Тому в них немає мільйонних збитків, бо люди, м’яко кажучи, готові до негоди. На Прикарпатті інша історія. Коли людей попереджали, то вони казали, що все буде нормально замість того, що рятувати своє майно, – пояснює Михай Хорєв.

В українському законодавстві є багато заборон, які не дозволяють будуватися біля водойм. Проте, каже Михайло Хорєв, люди ці заборони ігнорують.

До причин підтоплень у західних областях, на думку Михайла Хорєва, також належать зміни клімату, інтенсивні опади, вирубка лісів, забудова заплави, хаотичне будівництво споруд.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...