Мед Атлант

Частина франківських медиків, у яких виявили на антитіла до COVID-19, перехворіли непомітно, – Роман Остяк

У Івано-Франківській обласній інфекційній лікарні перевірили 300 медичних працівників на антитіла до коронавірусу. У 21-го медика результати виявились позитивними.

Про це повідомив Роман Остяк, гендиректор Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні у інтерв’ю для “Укрінформ“.

При цьому вони не хворіли й не мали жодної симптоматики коронавірусної інфекції. Є кілька припущень, як вони могли заразитись. Відповідно до відкритої інформації англійців, італійців, німців та іспанців, епідемія COVID-19 розпочалась швидше, ніж ми її зафіксували. Перший випадок коронавірусу в нашому лікувальному закладі ми виявили 13 березня, тоді як на території Європи такі випадки вже були відомі з листопада 2019 року. Не виключено, що наші працівники, які їздили туди на відпочинок, могли перенести безсимптомно це захворювання, після чого у них виробились антитіла класу «G» і лише зараз ми їх виявили, – розповів лікар.

Також. за його словами, друга частина наших працівників, а таких є близько 15, – це ті, які захворіли й перебували на лікуванні. Ми виявили у них вірус у крові, що було підтверджено ПЛР-тестами. Ці медики одужали. За півтора місяці їх перевірять на наявність захисного імунітету до коронавірусу. На щастя, в усіх цих медиків є високі антитіла до COVID-19.

Ми вважаємо, що близько 15 наших медиків інфікувались на роботі. Перший наш пацієнт була у вкрай важкому стані. Тоді лікар приймального відділення був захищений. Утім, очевидно, допустив порушення. Тому й захворів. Плюс захворіли медичні сестри і санітарочка, тобто реанімаційна бригада, лікар-реаніматолог, якого ми викликали, і фельдшер-лаборант. Усі занедужали через 14 днів. Двобічна пневмонія у трьох медиків протікала дуже важко. Старша медсестра реанімації, яку викликали вночі, теж захворіла. Це все ми знаємо точно, але ж довести неможливо, – повідомив медик.

За словами Романа Остяка, медики виходять за межі закладу, і ніхто, з ким вони тоді зустрічаються, контактують.

Якби наші працівники 14-20 днів не виходили за межі лікарні, тоді можна щось доводити. А так – ми залишаємось лише зі своїми теоретичними міркуваннями. – сказав він.

Директор лікарні також зазначив, що медики, яких протестували на антитіла до хвороби, перехворіли COVID-19 непомітно. Остяк зазначив, що вони навіть не знають про те, що мають до коронавірусу антитіла.

Ось у мене на руках є інформація про працівників Станції переливання крові (Прикарпатський обласний центр служби крові – авт.). Обстежені 196 працівників, з них 9 мають позитивний результат. Ці люди теж не знають про те, що у них є антитіла до коронавірусу. З військкомату ми обстежили 31 призовника, з них одна дитина досі не знала, що хворіла на COVID-19. Також ми перевірили 100 працівників Фтизіопульмонологічного центру, які теж приймають хворих із підозрою на коронавірус. У цій групі ми виявили найбільше медиків з антитілами до нього – це 15 працівників. Усім працівникам нашого закладу з позитивними антитілами класу «G» ми зробили ПЛР-дослідження. В усіх вони від’ємні. Тобто, вони не є носіями коронавірусу, – розповів лікар.

Читайте також: На Франківщині за добу зафіксували 53 випадки COVID-19 та одну смерть, в Україні – 807 нових.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...