Мед Атлант

За п’яне водіння і перевищення швидкості українців каратимуть жорсткіше

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт 2695 про посилення відповідальності водіїв за водіння в нетверезому стані та перевищення швидкості.

Цей закон ініційований президентом Володимиром Зеленським позачергове засідання парламенту, сьогодні, 13 липня. Рішення підтримали 282 народні депутати, передає “УП“.

Пояснюючи причини своєї законодавчої ініціативи, автори наголосили, що на сьогодні масштаби дорожньо-транспортного травматизму в Україні значно випереджають аналогічні показники більшості держав світу.

За їхніми словами, проєктом пропонується посилити відповідальність за порушення правил дорожнього руху, керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними судами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Зокрема, проєкт скасовує норми, що передбачають накладення штрафних балів, а також законодавчо закріплює можливість використання поліцейським технічних засобів відеозапису.

Новий законопроєкт не підвищує штрафи за п’яне водіння, вони лишаються у розмірі до 1200 неоподатковуваних мінімумів, але він додатково пропонує карати порушників адміністративним арештом на 10-15 діб, а також позбавленням права керування на строк від 3 до 10 років. Таке покарання водій може отримати, якщо вчинить порушення повторно протягом року.

За перевищення швидкості більш як на 50 км/год законопроєктом пропонується збільшити штраф з 30 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Депутати розкритикували законопроєкт. По-перше, було зауважено, що документ застарілий, адже був внесений ще в грудні 2019 року.

Нардеп від “Голосу” Олександра Устінова зауважила, що законопроєкт не вводить кримінальну відповідальність за пияцтво за кермом і навіть не підвищує штраф, проте він повертає поліції можливість зупиняти водіїв без причини і “ховатися в кущах”.

На критику відповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він підкреслив, що законопроєкт, окрім іншого, передбачає підвищення штрафу за водіння без водійського посвідчення з 510 до 10 200 гривень. Крім того, за його словами, новий закон змусить відповідальних за п’яне ДТП з людськими жертвами відсидіти не 5, як зараз, а мінімум 8 років.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...