Мед Атлант

Вихідними відпочивальники влаштували “аншлаг” на калуському “морі”. ВІДЕО

Калушани цими вихідними влаштували собі відпочинок не тільки на річці Лімниця, але й на калуському “морі”.
Так називають калушани хвостосховища — “соляні озера”, які утворилися в результаті діяльності калійного заводу.

Хвостосховище нагадує велетенську чашу, береги якої сягають 40 метрів. Всередині неї — високомінералізовані розсоли як наслідок діяльності калійного заводу.

Цими вихідними на калуському “морі” яблуку ніде було впасти, пише в соцмережі Валентина Бідонько.

Як повідомляли «Вікна», 2017 року з міського бюджету Калуша було виділено 30 тис. гривень для проведення аналізів рідкої фази Домбровського кар’єру, шламонакопичувача та хвостосховища №2.

Проби відправили до Аналітичного центру науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (м. Харків), атестованого в державній метрологічній системі на право виконання вимірювань.

Результати хімічного аналізу проб води, зокрема на вміст важких металів і токсичних металоїдів, показали несуттєвий рівень забруднення. Випадки перевищення гранично-допустимих концентрацій відсутні.

При цьому вміст нікелю в пробах №№1,2, 3 був наближений до ГДК.

З неорганічних речовин тільки броміди (2 клас небезпеки) демонстрував суттєве перевищення ГДК. А саме — від 39,4 ГДК до 254 ГДК.

Броміди посилюють процеси гальмування в корі головного мозку, зменшують м’язовий тонус, артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень.

За результатами аналізу ідентифіковано та визначено лише незначні кількості гексахлорбензолу та продуктів його розкладу. Концентрація жодної з цих проаналізованих проб не перевищує відповідних ГДК.

Повний звіт щодо відібраних проб читайте за посиланням.

Читайте також: У Бурштині черга до технічної водойми. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...