Мед Атлант

У Калуші збільшили тариф на опалення. ВІДЕО

У Калуші збільшили тариф на опалення, для населення — всього на 15%.

25 серпня виконавчий комітет Калуської міської ради розглянув проєкт рішення «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послугу з постачання теплової енергії комунальному підприємству «Водотеплосервіс» Калуської міської ради».

Нагадаємо, 27 липня на офіційному сайті Калуської міської ради оприлюднили повідомлення комунального підприємства «Водотеплосервіс» про намір змінити чинні тарифи.

Тарифи на опалення, які зараз діють у Калуші, були встановлені Постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг , у 2016 році для населення і на початку 2017 року — для бюджетних установ та інших споживачів. Щодо населення, то тариф на теплову енергію для калушан зараз становить 810,6 гривні за Гігакалорію без податку на додану вартість, а тариф на опалення — 989,4 гривні за Гкал або 23,75 гривень за 1 кв. метр опалювальної площі на місяць (з ПДВ), інформують “Вікна”.

Як пояснив на засіданні виконкому директор КП «Водотеплосервіс» Ігор Яковина, діючі тарифи є збитковими. За його словами, в 2019 році собівартість теплової енергії склала 1861 гривню за Гкал, а рівень відшкодування діючими тарифами — всього 47%. Збитки від реалізації теплової енергії споживачам за минулий рік — 32,3 млн гривень.

У запропонованому тарифі заклали ціну природного газу на рівні середньої за останній опалювальний період, діючої ціни природного газу та ціни розподілу природного газу — 4172,65 гривень за тисячу кубометрів. Питома вага витрат на паливо (природний газ) та електроенергію в структурі тарифу на теплову енергію складає 60%. Близько 33% — витрати на заробітну плату та відрахування на соціальні заходи, 13% — втрати.

КП «Водотеплосервіс» запропонувало підвищити тарифи на теплову енергію для населення на 86%, для  бюджетних установ — на 62% та для інших споживачів — на 40%. Пропозиції і зауваження до запропонованого підвищення тарифів приймали до 9 серпня. Як повідомив Ігор Яковина, їх ніхто не подав.

Проєктом рішення виконкому пропонувалося встановити тариф на опалення для населення (лише тих мешканців міста, які отримують тепло від котелень) у розмірі 1810,74 гривень за Гкал — включає виробництво, транспортування та постачання. Щодо мешканців міста, які отримують тепло від ТЕЦ, то для них тариф буде розробляти і затверджувати Калуська ТЕЦ. Виконком розглядав лише тариф на транспортування теплової енергії від ТЕЦ тепловими мережами КП «Водотеплосервіс» — для населення на рівні майже 184 гривні за Гкал (без ПДВ).

Проте, як повідомив міський голова Ігор Матвійчук, є альтернативна пропозиція: встановити для населення нижчий тариф, а саме 1 137,81 гривні за Гкал. Це на 15% більше, ніж калушани сплачували досі. У підсумку виконком підтримав такий варіант: опалення для калушан, які отримують тепло від котелень, у новому опалювальному сезоні подорожчає, але не так суттєво, як очікувалося. Відповідно, тариф для населення залишається збитковим для КП «Водотеплосервіс». Тож, цим же рішенням управлінню житлово-комунального господарства доручили розробити порядок та умови відшкодування комунальному підприємству різниці в тарифах з міського бюджету. Програма відшкодування різниці у тарифах замінить програму фінансової підтримки КП «Водотеплосервіс» (минулого року її профінансували з міського бюджету на 20 млн гривень. — Авт.).

Як зазначив Ігор Яковина, відшкодування буде проводитися за фактом споживання теплової енергії населенням та має бути обґрунтованим. Оскільки йдеться про бюджетні кошти, то за цим, у першу чергу, слідкуватиме аудиторська служба.

Також на засіданні виконкому йшлося про те, що в Івано-Франківську (інші міста області не мають централізованого теплопостачання) тариф на опалення є значно вищим і з 1 липня цього року становить 1836,3 гривні за Гкал.

Тариф на опалення квадратного метра площі житла цього разу не встановлювали. Очевидно, це пов’язано з тим, що надалі розрахунки будуть проводити за показаннями будинкових лічильників тепла.

Є питання щодо того, яким буде тариф для калушан, що отримують теплову енергію від Калуської ТЕЦ. Для теплоелектроцентралі його буде встановлювати Національна комісія, а отже він буде обґрунтованим і міська влада не зможе впливати на цей процес, і , як у випадку з котельнями, — зменшити фінансове навантаження на споживачів за рахунок бюджету міста.

Проте такі побоювання є безпідставними: вже відомо, що тариф для споживачів від ТЕЦ буде не вищим, а, можливо, навіть нижчим, ніж той, який 25 серпня було встановлено виконкомом для калушан, які отримують тепло від котелень.

Читайте також: Скільки за газ платитимуть прикарпатці у серпні

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...