Мед Атлант

Україна у 3D: ТОП-7 віртуальних турів відомими місцями країни

Раніше ми писали про 10 кращих музеїв світу, які можна відвідати онлайн. Цього разу зробила для вас осінню підбірку віртуальних екскурсій Україною. Ми зібрали ТОП-7 найцікавіших екскурсій. Серед них сучасні інсталяції, старовинні замки, музеї під відкритим небом та навіть міста, на які можна подивитися, не виходячи з дому.

Тепер у будь який час ви зможете зробити тижнений осінній віртуальний тур.

Запорізька Січ

Де знаходиться: історичний музей просто неба знаходиться на острові Хортиця у Запоріжжі.

Чим відома: Запорозька Січ існувала понад 200 років. За цей час козаки змінили вісім січей, серед них і Хортицьку. Запорозька Січ — унікальне явище в історії людства. Виникнувши як військово-політичний центр Українського (Придніпровського) козацтва, вона з часом перетворилася на столицю однієї з перших демократичних республік Європи

На що варто подивитись: історико-культурний комплекс ділиться на дві частини – споруди внутрішнього та зовнішнього коша (передмістя). У внутрішньому коші можна побачити укріплення, Січовий майдан, церкву, будинок кошового, віському канцелярію, скарбницю, пороховий льох, школа, курені. У зовнішньому коші знаходиться корчма, гончарня та “грецький дім”.

Чим цікава: обвитий по обидва боки широким Дніпром, острів Хортиця піднімається над річкою, оточений скелями та піщаними берегами. Запорізька Січ – душа та серце українського козацтва. Славне минуле воїнів-козаків прославлене істориками, поетами та художниками.

Віртуальна екскурсія по Чорнобилю та Прип’яті

Де знаходиться: закинуте місто Прип’ять, зона відчуження, Київська область

Чим відоме: місце, де в ніч на 26 квітня 1986 року сталася страшна аварія на Чорнобильській АЕС. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60 % радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 осіб було евакуйовано із зон забруднення.

На що варто подивитись: у віртуальній екурсії ви зможете побачити зону відчуження та Прип’ять. Безпечно для себе подивитися на ДК Енергетик, застарілий дитячий сад, легендарний готель Полісся і занедбані житлові будинки.

Чим цікаве: Прип’ять ще називають таємничим містом-привидом. Щоб доторкнутися до неї, у світі створюють багато фільмів, ігор та програм про Чорнобиль – вона стала дуже відомою серед голівудських режисерів та авторів.

Ukraine WOW – сучасні інсталяції

Де знаходиться: інтерактивна виставка знаходиться в Києві.

Чим відома: стала наймасштабнішим виставковим проєктом України — за чотири місяці його відвідали понад 333 тисячі людей, що дозволило виставці увійти до Національного реєстру рекордів України.

На що варто подивитись: в онлайн-турі  можна віднайти поле соняшників, інсталяцію потягу та все про бурштин – українське золото.

Чим цікава: Виставка поділена на 7 блоків, що поступово знайомлять відвідувача з країною. «Відправлення», «Перше знайомство», «Душевна розмова», «Краєвид за вікном», «Сон», «Зупинка», «Прибуття»  –  так показують  відвідувачам географією, історію, культуру та навіть промисловість України.

Музей скла

Де знаходиться: Львів

Чим відомий: єдиний музей скла в Україні

На що варто подивитись: Експозиція музею поділена на дві категорії — «Історичне скло» та «Сучасне скло».

У першому відділі представлений стародавній скляний посуд, намистини, уламки перснів, мозаїк, браслетів та інші археологічні знахідки зі скла. Другий відділ має змінну експозицію. Там представлені роботи сучасних склодувів.

Чим цікавий: знаходиться у палаці Бандінеллі – архітектурній пам’ятці пізнього ренесансу у Львові.  На початку XVII століття купець з Флоренції Роберто Бандінеллі, одержавши львівське громадянство, купив цей будинок і започаткував тут класичну пошту європейського зразка.

Острозький замок

Де знаходиться: Замок-музей знаходиться в місті Остроги Рівненської області.

Чим відомий: У 14-16 столітті замок був родовим гніздом Князів Острозьких – найбагатших магнатів Речі Посполитої.

На що варто подивитися:

  • Підсвічник розміром з людський зріст
  • Ікона Божої матері з немовлям африканського походження
  • Криниця із підземеллям (всередині споруди)

Чим цікавий: легендами-загадками замку:

Примара козацької чайки. Вважається, що кожного вечора біля стін замку можна побачити справжню козацьку чайку. За легендою, ці козаки приречені на вічне скитання через прокляття мельника, дочку якого вони вбили.

Горе-шукачі. Колись пішов поголос, що під замком знаходяться неймовірні скарби. Ходить легенда, що колись таких горе-шукачів засипало землею. Відповідно до неї копачі можуть вийти на поверхню раз на рік – у річницю своєї смерті. Тому, вважається, що в цей день звідти чути сильний гуркіт. Але як тільки шукачам вдається поближче підібратися до поверхні землі – настає північ. Тоді все стає на свої місця – копачі знову потрапляють у підземелля, а гуркоту не чути до наступного року.

Шевченківський гай

Де знаходиться: музей народної архітектури та побуту знаходить у Львові

Чим відомий:  Територія музею розділена на шість етнографічних зон. Кожна зона — це міні-село, що складається з 15‒20 пам’яток народної архітектури. Шість таких міні-сіл мають назви: «Бойківщина», «Лемківщина», «Гуцульщина», «Буковина», «Поділля» і «Львівщина».

На що варто подивитися: тут можна зайти до хати, яка побудована у 1749 році. Крім того, можна уявити господарське життя у різних регіонах.  На території гаю є вітряк, сукновальня, водяний млин, тартак, олійниця та кузня. Також тут знаходиться найбільша кількість старовинних храмів.

Чим цікавий: Великий українець, культурний діяч, письменник, поет, художник Тарас Шевченко дуже любив Україну. Він передав у своїх творах всю красу природи, побуту та життя нашого народу. Як і в його творах, на території музею розташовано 120 пам’яток архітектури із західних областей України.

Музей-садиба Івана Котляревського 

Де знаходиться: центр Полтави

Чим відомий: у цій садибі народився Іван Котляревський – основоположник сучасної української мови. Тут він прожив усе життя.

На що варто подивитися: у будинку письменника 5 невеликих кімнат: кабінет, світлиця, вітальня, кімната економки і кухня. Особливу увагу відвідувачів привертає сволок з дідівської хати, на якому старослов’янською мовою вирізано напис: «Создася дом сей во имя отца и сына и святаго духа. Аминь. Року 1705, месяца августа 1.»

Чим цікавий: тут літератор створив славнозвісну «Енеїду», п’єси «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник».

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...