Мед Атлант

Спорт на карантині

Коронавірусний карантин різко увірвався в наше життя та змінив його до невпізнанності. Найбільше від обмежень постраждала економіка: закриваються підприємства та заклади, зростає кількість безробітних. Та за цими проблемами не слід забувати і про спорт, який теж вимушений виживати та підлаштовуватися під нові умови. Тож в якому стані зараз івано-франківський спорт?

Карантин – це потужний удар

Востаннє Івано-Франківськ бачив міжнародні змагання з великою кількістю учасників та вболівальників ще на початку березня. Чемпіонат світу зі спортивної ходьби в місті проводили «на межі» – про карантин уже говорили, та обмеження почалися лише згодом. Усі масові заходи заборонили. Відповідно, закрили і всі спортивні центри й арени. Та навіть у такій складній ситуації в міському департаменті молоді та спорту помітили позитив.

«Хто був свідомий, то шукав способи самостійно займатися та підтримувати форму. Можна бачити, як люди активно займаються на берегах водойм. У рази збільшилася кількість велосипедистів», – каже директор департаменту Віталій Матешко.

Найбільше постраждали професійні спортсмени. Особливо ті, хто займався у закритих залах, – їм довелося тренуватися у домашніх умовах.

«Найважче плавцям – відвідування басейнів досі не дозволено. Коли практики з водою немає, тримати себе у формі дуже тяжко. Проте вони молодці! Вигадують різноманітні імітаційні вправи, працюють з резиною, тренажерами і дають собі раду», – зауважує Віталій Матешко.

Через впровадження обмежень у місті було скасовано проведення близько 60 спортивних заходів. Сума збитків сягає 300 тисяч гривень. При цьому на розвиток муніципального олімпійського спорту в міському бюджеті було передбачено 1,5 мільйона гривень, неолімпійського – мільйон.

Зараз у міській раді планують поступово відновлювати заняття спортом. Зокрема, у дошкільних навчальних закладах при мінімальному контакті дітей між собою. Займатися можуть і люди з особливими потребами у фізкультурно-оздоровчому центрі по вул. Симоненка, 3-В. З 1 червня відновилися тренування у дитячо-юнацьких спортивних школах з обмеженням до 10 осіб. Втім, у разі погіршення ситуації із захворюваністю такі тренування доведеться припинити.

Через впровадження обмежень у місті було скасовано проведення близько 60 спортивних заходів

«Якщо ситуація не покращиться, у нас є план «Б», – розповідає Віталій Матешко. – Ми активізуємо роботу з проведення онлайн-тренувань. За ці місяці ми навчилися, як швидко переходити на цей напрямок. Багато провідних тренерів в онлайн-режимі проводитимуть тренування в домашніх умовах».

Футбол тримається

«Карантин зачепив абсолютно всі команди. Два місяці гравці нічого не робили. В них були індивідуальні програми, але я це називаю фізкультурою» – так описує вплив карантину на ФК «Прикарпаття» головний тренер команди Володимир Ковалюк. Його підопічні тренуються вже кілька тижнів. Та їхня форма далека від  оптимальної.

«Все те, що ми натренували на зимових зборах в Туреччині, знівелювалося. Довелося починати з нуля», – зауважує пан Володимир.

Але для тих, хто переживав за «Прикарпаття», є й хороші новини. Карантинні обмеження спустошили казну клубу не так сильно, як цього боялися. Звісно, впали до нуля продажі атрибутики та квитків. Та для бюджету ці статті доходу ніколи не були ключовими. А от фінансування з міського бюджету не припинилося. Ба більше, на початку епідемії працівники клубу та гравці пожертвували половину місячної платні на потреби медиків – з власної ініціативи.

Для тих, хто переживав за «Прикарпаття», є й хороші новини. Карантинні обмеження спустошили казну клубу не так сильно, як цього боялися

«Здоров’я людей – головне. Ми віддали половину квітневої платні на потреби медиків. Я вважаю, що це правильно. Гроші ми ще заробимо. А ці люди приходять на футбол, ми переживаємо за них так само, як вони за нас», – розмірковує Володимир Ковалюк.

До речі, про здоров’я. Весь штат «Прикарпаття» пройшов ПЛР-тестування – COVID-19 не виявили ні в кого. На фоні львівських «Карпат», де зараз лютує епідемія, інформація про івано-франківських футболістів не може не тішити.

Свою першу домашню гру «Прикарпаття» проти одеського «Чорноморця» проведе без глядачів. Не через карантин – клуб відбуває дисциплінарне покарання. Та повернення вболівальників на трибуни у клубі таки розглядають.

«Вже на наступні матчі, сподіваюся, епідемія піде на спад, і ми запросимо якомога більше вболівальників. Вони найкращі в країні. Бо підтримують нас не лише, коли ми перемагаємо, а й коли програємо», – каже Володимир Ковалюк.

«Все залежатиме від рішень уряду. Зараз розглядається питання про допуск на трибуни 25% від загальної місткості стадіону. Поки нічого конкретного сказати не можу», – додає він.

Що стосується абонементів на матчі, то вони дійсні до кінця сезону. Проте якщо ситуація погіршиться і сезон завершать достроково, вони втратять свою чинність. Тоді в клубі вирішуватимуть, як допомогти власникам сезонних квитків.

Ціль команди на сезон – незмінна.

«Наше завдання не змінилося – потрапити у десятку найкращих. У будь-якому разі ми будемо намагатися показувати хороший футбол», – обіцяє Володимир Ковалюк.

Переживають легко

Для івано-франківського баскетбольного клубу «Говерла» сезон у Вищій лізі завершився достроково. Рішення про припинення змагань у двох найелітніших дивізіонах ФБУ ухвалила ще в березні. За результатами зіграних матчів «ведмеді» посіли 7-му сходинку у групі «2».

«Те, що не дограли чемпіонат, звісно, погано. І ще пів року не гратимемо. Окрім двох команд у ВЮБЛ, ми заявили ще студентську команду. В принципі, були всі шанси потрапити у фінал чотирьох. Федерація оголосила, що він таки відбудеться – в серпні або у вересні», – розповідає директор клубу Андрій Дроздов.

На сьогодні команди клубу поступово відновлюють тренування. В залі дозволили займатись зі старшими. В обмеженому режимі «Говерла» планує працювати до 10 липня. Потім – три тижні канікул, після яких розпочнеться підготовка до наступного сезону.

Андрій Дроздов відзначає, що серйозної шкоди карантин клубу не завдав. Зокрема, у фінансовому плані все стабільно.

«У нас і так небагато фінансів. ОДА, обласна і частково міська ради – три основні спонсори клубу. За ці кошти ми і живемо. Всі фінансові зобов’язання були виконані, тож з цього погляду «Говерла» не постраждала», – розповідає директор.

Під час карантину вихованці академії «Говерли» активно долучалися до благодійних ініціатив. Зокрема, запропонували свою допомогу під час проведення толоки у спортивному комплексі, що на вулиці Бандери.

Стратегія клубу незмінна: ставка на молодь.

«Головна команда поки продовжує грати у Вищій лізі. В нас залишилися тільки діти, грати будуть наші вихованці. Але все може бути – ми можемо грати і в Суперлізі, і в Першій лізі. А може, чемпіонат взагалі не почнеться через епідемію», – розмірковує Андрій Дроздов.

Кінець амбіціям

НФК «Ураган» пандемію коронавірусу зустрів на третьому місці у турнірній таблиці регулярного чемпіонату. Та змагання завершилися достроково.

«Передусім карантин вдарив по спортивних амбіціях. У першій шістці залишилися команди, які були готові показувати гарну та гідну гру. Багато команд могли зробити сюрприз в другому етапі чемпіонату. Але спортивні амбіції закінчилися тим, що чемпіонат завершився. Підсумки підбили за результатами першого кола», – каже виконавчий директор клубу Олег Ковальський.

Після послаблення обмежень команда зібралася на тренування. До того гравці підтримували форму індивідуально.

«Ми провели тиждень тренувань, метою яких була зустріч з гравцями, обговорення завдань на наступний сезон, як ми будемо відпочивати і коли розпочнемо підготовку. Було проведено матч з командою «Ураган-2», де ми підбили підсумки спортивного сезону», – розповідає пан Ковальський.

Також «Ураган» попрощався з Юрієм Когутом та капітаном Андрій Федюком – двома гравцями, у яких закінчилися контракти.

Передусім карантин вдарив по спортивних амбіціях

Під час карантину в гравців команди проблем зі здоров’ям не було. Вони регулярно інформували медичну службу клубу про свій стан. «Якби в когось виникли симптоми – ми б про це знали», – зауважує Олег Ковальський.

На сьогодні гравці у відпустках і, за їхніми словами, максимально ізольовані. Тестування ПЛР вони пройдуть на початку підготовки до наступного сезону.

Фінансово «Ураган» не постраждав. Продаж квитків та атрибутики, як і у випадку з «Прикарпаттям», не є основним доходом клубу.

«Зобов’язання спонсори виконали. Оскільки заплановані виїзди та підготовка були скасовані, кошти на них вдалося зекономити», – каже пан Ковальський. «Гадаю, найбільше в цьому випадку постраждали вболівальники, які хотіли побачити чергові баталії на майданчику і підтримати своїх гравців», – додає він.

Автор: Роман Стельмах 

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 32

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...