Мед Атлант

Житлові пам’ятки архітектури можна буде реставрувати за кошти “Бюджету участі”

Понад 400 житлових будинків, що належать до пам’яток архітектури, зареєстровано в Івано-Франківську. Частково відреставрувати деякі з них власники помешкань зможуть за кошти міської програми бюджету участі.

Про це Суспільному Карпати розповіли начальник відділу охорони культурної спадщини міського управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Володимир Ідак та кураторка програми “Бюджет участі” Христина Гнатів.

Як повідомила Христина Гнатів, програма “Бюджет участі” діє в Івано-Франківську вже п’ять років, і щороку до неї додають щось нове.

“На наступний рік запланували збереження пам’яток архітектури. Ми вирішили мешканцям надати можливість реставрувати будинки не тільки через управління архітектури, а й через “Бюджет участі”. Ще не можу сказати, чи можна буде реставрувати весь будинок, чи лише окремі елементи фасаду, наприклад, поруччя, вікна, вежі, ремонт під’їзду. Все буде залежати від суми фінансування”, – каже Христина Гнатів.

Програма “Бюджету участі” передбачає повне фінансування проєкту реставрації. За словами Володимира Ідака, власники житлових пам’яток архітектури можуть відновлювати будинки і на умовах співфінансування з містом.

“Власники і співвласники будинку є відповідальними за стан архітектурної пам’ятки, або ж організація, на балансі якої перебуває будинок. Усі будинки передані з балансу міста у власність жильців. Саме вони зобов’язані утримувати їх в належному технічному стані. А оскільки це ще й пам’ятки архітектури, то утримувати їх відповідно до норм пам’ятко-охоронного законодавства. У цьому випадку місто жодних зобов’язань перед мешканцями не має”, – зазначає Володимир Ідак.

За його словами, є ініціативи міста щодо збереження пам’яток архітектури. Це, наприклад, міська програма охорони культурної спадщини. Також місто може допомагати з реставрацією, якщо жителі організуються в юридичні особи – ОСББ або інші самоврядні організації з управління своїм майном.

“Тоді вони зможуть брати участь у міських програмах, наприклад, в “Бюджеті участі”. У її рамках вже були відреставровані вхідні двері окремих будинків. Тепер хочемо розширити її на елементи фасадів. Також хочемо розширити міську програму реставрації пам’яток архітектури, де мешканці будинків зможуть долучитися на умовах співфінансування”, – каже Володимир Ідак.

Звичайно, ми свідомі того, що жителі не можуть внести значних коштів, каже Володими Ідак, тому левова частка буде належати місту.

“Але співфінансування буде запроваджуватися, бо жодного бюджету міста не вистачить, щоб відреставрувати повністю усі пам’ятки архітектури, які у нас є. Роботи з реставрації дуже коштовні, тому, чим більше мешканців долучаться до спільного фінансування, тим більше будівель ми зможемо відновити”, – додає чиновник.

На переконання Володимира Ідака, у відділі охорони культурної спадщини потрібно напрацювати проєктну документацію на кілька десятків будинків, а тоді оголошувати конкурс серед жителів. Хто набере необхідну кількість для співфінансування робіт, ту будівлю будуть реставрувати у першу чергу.

За словами начальника відділу, якщо мешканці історичних будівель хочуть відреставрувати елементи будинків, потрібно, насамперед, звернутися до управління архітектури і отримати необхідні консультації та дозволи. А під час відновлювальних робіт зберігати автентичних вигляд споруди.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...