Мед Атлант

На Різдво медики Калуша та Львова врятували 41-річну жінку

В медичному житті за “дивом” стоять високий професіоналізм, колегіальність, злагоджена робота багатьох медичних колективів різнорівневих медичних закладів України.

Про випадок, який трапився в Різдвяний час, розповіла медична директорка Калуської ЦРЛ Наталія Кінаш, інформують “Вікна”.

Клінічний випадок стався в Калуській ЦРЛ 23 грудня. Цього дня в реанімаційне відділення було госпіталізовано пацієнтку, 1979 року народження, з раптовою задишкою, падінням сатурації та нестабільним низьким тиском. Лікарі відділення анестезіології та інтенсивної терапії та завідувачка кардіологічного відділення Марія Царевич встановили діагноз ТЕЛА (тромбоемболія легеневої артерії), який підтвердився на ЕхоКС (УЗД серця) та КТ (комп’ютерній томографії).

Однак важку ситуацію усладнювала наявність “плаваючого” тромбу розміром до 20 мм в правому передсерді, який у будь-яку хвилину з током крові міг потрапити в легеневий стовбур й остаточно його перекрити, спричинивши смерть молодої жінки.

Після консультацій з фахівцями клініки “Сімедгруп” було проведено тромболізис двома флаконами препарату “Актилізе”, придбаного лікарнею за бюджетні кошти (вартість 1 флакону — 17 тис. гривень). Цей метод поліпшив стан пацієнтки: було стабілізовано гемодинаміку, сатурація 100% без кисневої підтримки, але не розчинив плаваючого тромбу.

Тому ризик для життя залишався, зауважила Наталія Кінаш.

Терміново після консультації та узгодження з професором Любомиром Куликом, пацієнтку реанімобілем санітарної авіації було скеровано в кардіохірургічне відділення Львівської обласної лікарні, де її прооперували у Свят-вечір 24 грудня.

Подаровано шанс на життя молодій жінці, дружині, мамі чудесних донечок, — акцентувала медична директорка Калуської ЦРЛ.

Наталія Кінаш висловила подяку завідувачці кардіологічного відділення Марії Царевич, завідувачу відділення АІТ Любомиру Самотовці, лікареві Василеві Підлісному та всьому молодому новому колективу “чистої ” реанімації. Слова подяки отримали і лікарі УЗД-діагностики та кабінету СКТ (спіральної комп’ютерної томографії). Їхні обстеження та заключення завжди є високоточними та дуже допомагають клініцистам в роботі, тому вони й користуються заслуженим авторитетом у лікарів не тільки Калуського району, а й усієї Івано Франківської області і сусідніх регіонів, акцентувала Наталія Кінаш.

Дякую колегам бригад СШНМД, клініки ” Сімедгруп” та професору Любомиру Кулику за колегіальність та фахові поради! В дні католицького Різдва щиро вітаю всіх медичних працівників з святами. Ви кожного дня творите “чудо” людям своєю самовідданою, надзвичайно високоінтелектуальною, емоційно і фізично важкою працею! Нехай Бог оберігає Вас і Ваші сім’ї, дарує свої ласки довго творити добро людям! І нарешті наверне керівництво Української держави гідно оцінити зарплатою всіх працівників медичної галузі!, — підсумувала медична директорка Калуської ЦРЛ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...