Мед Атлант

Після 20 років очікування: у прикарпатській громаді люди самотужки ремонтували дороги

Жителі Верхнянської територіальної громади самотужки відремонтували два відрізки дороги, що веде до їхніх сіл. Дорогу “Довгий Войнилів-Станькова-Верхня” не ремонтували понад 20 років.

На фото дорога до Верхньої до того, як місцеві жителі засипали її щебенем, пише Суспільне Карпати.

А такий вигляд вона має зараз.

Житель Верхньої Володимир Гриненьків каже, що кожного дня їздить цією дорогою: “То мучишся, а не їдеш. Як можна їхати такою дорогою? Якщо би не ця дорога, то машина б не ламалася. Коштів йде багато на ремонт (ред. -автомобіля). Хочемо, щоб вже зробили, але щось ніхто не робить, лише обіцяють”.

Через поганий стан дорожнього покриття до сіл Верхнянської громади відмовлялися їздити маршрутні автобуси.

Михайло Яцків 20 років працює на маршруті “Калуш – Завадка”. Розповідає, що такої дороги він більше ніде не бачив: “Що то за дорога, що по 2-3 колеса за день треба робити. Починаючи звідси, до самого Болохова – яма в ямі. Жах просто”.

За словами голови Верхнянської територіальної громади Михайла Маліборського, дорогу “Довгий Войнилів-Станькова-Верхня” не ремонтували понад 20 років. Каже, близько двох років тому місцеві жителі перекрили дорогу перед кільцем, що веде до “Карпатнафтохіму”. Тоді державне підприємство “Дороги Прикарпаття” виділило гроші на ямковий ремонт відрізку дороги від “Карпатнафтохіму” до Верхньої. Тоді витратили близько 800 тисяч гривень.

“На цю дорогу вже зроблена проєктно-кошторисна документація, на яку були виділені гроші з бюджету Верхнянської ТГ в розмірі 150 тисяч гривень. Терпіння людей вже просто закінчується, бо цією ділянкою дороги користуються всі села нашої громади”, – розповідає Михайло Маліборський.

Не в кращому стані була і дорога “Болохів-Войнилів”. Другого січня жителі села Збора, що входить до Верхнянської ТГ, власними силами ремонтували відрізок дороги в їхньому населеному пункті. На матеріали з бюджету громади виділили 20 тисяч гривень.

“Дорога має протяжність 2,5 кілометра, два ми зробили. Чи цього стане, не знаю, але я вже говорив з водіями автобусів, то вони наразі задоволені”, – каже староста сіл Збора та Кулинка Федір Нижник.

Ігор Васильків – один із тих, хто ремонтував дорогу. Чоловік розповідає, що деякі ями були глибиною до 10 сантиметрів. Тоді ремонтувати шлях зібралися близько 50 людей.

“Інструмент був який – лопата, трактор, машина, причеп. Тачок в нас не було. Навантажили, скинули, вручну розгребли, розрівняли. Ніхто не жалівся, бо робили для себе”, – розповідає чоловік.

Житель Збори Роман Гнатів каже, що люди взялися за ремонт, адже їм набридло чекати, поки дорогу відремонтує хтось інший: “Латали десь 4-5 годин. Велика кількість людей була. Це вже не вперше. За останні п’ять років це третій раз. Двічі люди залучалися самі, а зараз влада перевела кошти, закупила матеріал, а громада своїми силами зробила дорогу”.

Нагадаємо, дев’ятого грудня жителі Верхнянської ОТГ приїжджали під стіни облдержадміністрації дізнатися, чому не ремонтують дорогу в їхній громаді.

11-го грудня верхнянці знову приїхали до ОДА. Тоді директор Державного підприємства “Дороги Прикарпаття” Андрій Сазонов сказав, що для ремонту дороги “Болохів-Войнилів” вже укладений договір.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...