Мед Атлант

Від початку року поліція Прикарпаття відкрила 35 кримінальних проваджень за фактами шахрайства

У 2020-му році в Івано-Франківській області було зафіксовано майже 600 кримінальних правопорушень, пов’язаних із шахрайством. 110 зловмисників встановили і понад сотню справ направили до суду. Лише за січень цього року до поліції надійшло 35 звернень від жертв шахраїв.

Про це Суспільному Карпати повідомила речниця ГУНП в Івано-Франківській області Христина Максимчак.

“До поліції Івано-Франківщини ледь не щодня надходять заяви від громадян про те, що вони стали жертвами аферистів, – каже Максимчак. – Дуже часто шахрайства відбуваються під час купівлі товарів через інтернет. Основною умовою зловмисників є обов’язкова передоплата за товар. Так сталося і з жителем Калуша, який втратив 50 тисяч гривень, замовивши автівку через інтернет і надіславши за неї передоплату. Знайти таких шахраїв дуже важко, адже вони можуть бути з будь-якої іншої області України і навіть з-за кордону. Проте жертвам зловмисників дуже важливо звертатися до поліції якомога швидше”.

Аби не стати жертвою псевдопродавців, поліцейська радить не користуватися сайтами з оголошеннями, а лише перевіреними офіційними платформами, на яких є багато відгуків. Не варто надсилати передоплату, краще оплачувати товар після його отримання. Покупця повинна насторожити занадто низька ціна, відмова продавця відправити товар накладним платежем.

Побільшало аферистів і у соцмережах.

“25 січня до поліції звернувся мешканець Калуського району із заявою про те, що невідома особа, використовуючи акаунт його знайомого в мережі Instagram, заволоділа коштами у сумі 11 тисяч гривень, яка просила позичити нібито на лікування родича, – розповідає речниця Нацполіції. – Зловмисники створюють профілі або ламають чужі акаунти і видурюють кошти ніби на благодійність, лікування. Люди часто в це вірять і, не перевіряючи інформацію, переказують гроші на рахунки шахраям. Перш, аніж допомогти комусь, потрібно переконатися, що людина справді потребує цих коштів”.

За словами поліцейської, поширеними є телефонні шахрайства за схемою “Ваш родич у біді”. Людям переважно похилого віку телефоном повідомляють, що їхній родич потрапив у халепу, і щоб усе залагодити, треба заплатити гроші.

“У жодному випадку не потрібно відразу нести гроші, адже це, швидше за все, аферисти, – зазначає речниця обласної поліції. – Найкраще зателефонувати до родича, про якого йдеться, і запитати, чи у нього все гаразд. Також якщо людині телефонують або надсилають повідомлення нібито з банку про блокування картки, не можна називати ні номера, ні коду CVV, ні дату, до якої дійсна карта. Банківські працівники таких даних не запитують. Це – шахраї. Краще подзвоніть за офіційним номер до банку самі або підійдіть у відділення і все з’ясуйте. Також неможливо виграти автівку за номером телефону, особливо, якщо ви не брали участі у жодних розіграшах. Це все афери, купившись на які, можна втратити гроші”.

Аби не стати жертвами шахраїв, потрібно бути максимально уважними під час інтернет-покупок, не надсилати передоплат, не надавати телефоном інформації про свої банківські картки і не поспішати переказувати кошти чи віддавати їх у чужі руки, не переконавшись у правдивості слів тих, хто ці кошти просить.

Читайте також: Хотів купити приставку: шахраї виманили у прикарпатця понад 4 тисячі гривень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...