Мед Атлант

Коли вакцини від COVID-19 стануть доступними для дітей

Вакцини від COVID-19 будуть доступними для дітей не раніше кінця літа 2021 року.

Одна з основних причин таких термінів у тому, що наразі немає результатів щодо ефективності вакцини від COVID-19 серед дітей, повідомляє The New York Times з посиланням на виробників вакцин Pfizer та Moderna, пише “УП. Життя“.

Поки що вакцину Pfizer можна колоти дітям, старшим 16 років. Препарат Moderna взагалі дозволений для людей 18+.

 Американський експерт з вакцин доктор Пол Оффіт пояснив, чому досі немає результатів ефективності вакцини від COVID-19 серед дітей:

“Деякі вакцини, наприклад, ті, які захищають від пневмококових або менінгококових бактерій або ротавірусу, спочатку тестували на дітях, тому що вони запобігають дитячим захворюванням.

Натомість вакцини COVID-19 спершу варто протестувати і дозволити застосування для дорослих, оскільки ризик важких захворювань і смерті від COVID-19 різко зростає з віком”.

Виробники Pfizer і Moderna тільки нещодавно включили дітей 12 років і старше в клінічні випробування своїх вакцин і сподіваються отримати результати до літа.

Зокрема, Pfizer набрала для досліджень 2259 підлітків у віці від 12 до 15 років.

“Результати цього випробування мають бути доступні до літа.

Для того, щоб дослідити ефективність вакцини у дітей, молодших 12 років, потрібне нове дослідження і, можливо, зміна складу вакцини або дозування”, – заявила Кіна Газвіна, прессекретарка компанії Pfizer.

Вакцина Moderna проходить аналогічні дослідження. У грудні компанія почала тестування підлітків у віці від 12 до 17 років і планує набрати 3000 добровольців в цій віковій групі.

“Результати компанія має отримати приблизно в середині 2021 року”, – повідомила Коллін Гассі, прессекретарка компанії Moderna.

Три інші компанії – Johnson & Johnson, Novavax і AstraZeneca – також планують випробувати свої вакцини на дітях, але досліджень ще не розпочали.

В Україні наразі не планують вакцинацію дітей від COVID-19 через декілька причин.

“Ми зараз не розглядаємо вакцинацію дітей, бо, по-перше, вакцина для дітей ще не дозволена, по-друге немає достатньої кількості вакцини, хоча діти є дуже важливими з точки зору поширення вірусу.

Вони зазвичай хворіють легко, але це не означає, що вони вірус не поширюють. А мета вакцинації – захистити найбільш критичні групи населення”, – пояснив імунолог Федір Лапій в ефірі Радіо Свобода.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...