Мед Атлант

Як записатися на вакцинацію проти COVID-19

З 1 березня українці можуть записатися до електронної черги на вакцинацію проти COVID-19 на державному порталі “Дія”. Крім цього, стати в лист очікування щеплення можна іншими альтернативними способами.

Як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, послуга запису до листа очікування вакцинації від COVID-19 наразі доступна на порталі “Дія”. Щоб зареєструватися у мобільному застосунку, необхідно оновити його до останньої версії, інформує Суспільне. 

Спершу необхідно зареєструватися або авторизуватися в особистому кабінеті, а потім обрати потрібну послугу. На сайті зазначено, що записатися до листа очікування може кожен охочий, крім працівників закладів охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери, інтернатів, будинків для людей похилого віку та інших спеціалізованих закладів, військовослужбовців та працівників структур державної безпеки, які і так перебувають у пріоритетній групі на щеплення.

Так, на початкових етапах для вакцинації населення планують використовувати вакцини AstraZeneca (Covishield), Pfizer/BioNTech, SinovacBiotech, Novavax. Якою саме буде вакцина, людина дізнається в сповіщенні. Мстислав Банік, керівник проєкту “Дія”, розповів Суспільному, що разом з реєстрацію вакцин в Україні у додатку та порталі з’являтиметься всі інформація про нові препарати та можливість вибору чим вакцинуватися.

Щоб записатися до черги, спершу потрібно обрати з переліку категорію, до якої ви належите. Далі необхідно обрати місто, в якому вам буде зручно вакцинуватися.

Після цього людина отримує підтвердження, що вона записана до листа очікування на вакцинацію. Водночас у відомстві не зазначають, коли має надійти сповіщення, де його переглянути та скільки на це має піти часу.

У разі, якщо людина з часом передумала, запис на вакцинацію можна видалити з особистого кабінету.

Також, якщо людина не хоче реєструватися на порталі або в додатку, в чергу на вакцинацію можна записатися через національний контакт-центр з питань протидії COVID-19 за номером: 0 800 60 20 19.

Міністр цифрової трансформації наголосив, що наразі формується саме лист очікування на вакцинацію. Громадянам, які будуть в електронній черзі, запропонують записатись до пункту щеплення, обравши конкретну дату та час візиту відповідно до етапу, який визначено Дорожньою картою по вакцинації.

Дорожня карта вакцинації

Міністерство цифрової трансформації збирає електронні заявки від населення на вакцинацію проти COVID-19 у додатку “Дія”, щоб сформувати так звану мапу вакцинації населення. Нею передбачено таку послідовність вакцинації з огляду на надзвичайно високий ризик інфікування та розвиток коронавірусної хвороби певних цільових груп:

  • у першому етапі медичні працівники, які працюють із пацієнтами з COVID-19, працівники закладів для людей похилого віку, військовослужбовці в ООС;
  • у другому етапі — медичні працівники, люди похилого віку 80+ та соціальні працівники;
  • у третьому етапі — люди віком від 65 років, працівники критично важливих структур державної безпеки, вчителі та працівники сфери освіти;
  • у четвертому етапі — люди віком від 60 років, люди з хронічними захворюваннями, особи, що працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі;
  • українці віком від 18 до 59 років, які не входять до зазначених цільових груп, зможуть вакцинуватися на п’ятому етапі.

Як ще можна записатися на вакцинацію

Як повідомив голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, українці зможуть записатися на вакцинацію не лише через застосунок “Дія” або через гарячу лінію, але і через сімейного лікаря або сайт Міністерства охорони здоров’я.

Він також закликав людей записуватися в черги, оскільки кампанія з вакцинування просувається занадто повільно.

“Вакцина є, мобільні бригади готові, пункти щеплення працюють, однак значна частина людей з груп ризику відмовляються від щеплення. Деякі вважають, що вже перехворіли, і вакцина їм вже не потрібна. Хтось став жертвою антивакцинальної інформаційної кампанії”, – зазначив він і наголосив, що насправді вакцина є безпечною і наразі в Україні не зафіксовано жодного випадку важких побічних ефектів: алергічних реакцій, втрати свідомості тощо.

Він також зазначив, що записуватися на вакцинацію потрібно ще й тому, що якщо хтось з групи ризику відмовиться від щеплення, у громадян з наступної групи з’являється можливість вакцинуватись.

Як працює e-реєстрація

За словами керівника проєкту “Дія” Мстислава Баніка, запис на вакцинацію через “Дію” та інтернет-портал МОЗ займатиме лише близько хвилини.

“Ми все максимально спростили, оптимізували, щоб не надокучати людям якимись зайвими полями, і максимально автоматично отримати всю необхідну інформацію”, – розповів він у коментарі Суспільному.

При цьому для реєстрації через вебпортал знадобиться пройти процедуру верифікації номеру телефону та електронної пошти.

“Що стосується порталу – треба буде авторизуватися, вказати населений пункт. Жодних додаткових складнощів там нема. Треба буде додатково ще здійснити кілька кроків – здебільшого підтвердження номеру телефону та e-mail для того, щоб портал міг комунікувати”, – зазначив він

У раз ж, якщо людина реєструватиметься через “Дію” та при цьому встановлює додаток вперше, то їй буде необхідно авторизуватись через банк.

“Це максимально проста процедура. Можливо авторизуватись через мобільний застосунок “Приват24”, або “monobank”, або систему НБУ”, – додав Банік.

Після того, як минуть перші чотири хвилі вакцинації та препарат дістанеться регіонів, учасники програми отримають електронне сповіщення про вакцинацію.

“Як тільки буде ясно, коли вакцина надходить до пунктів щеплення, в “Дію”, на мобільний номер і на e-mail надійдуть сповіщення, де ми запропонуємо людині обрати зручний для неї час, день та пункт вакцинації. Вона запишеться, і далі вже буде щеплення”, – пояснив посадовець.

Банік зауважив, що одна людина не зможе записатися на вакцинацію двічі.

“У нас єдина база між додатком, між порталом та контактним центром Міністерства охорони здоров’я. “Задублюватись” люди не можуть”, – наголосив він.

За словами Мстислава Баніка, станом на 1 березня для участі у вакцинації записалися вже кілька десятків тисяч людей.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...