Мед Атлант

Вперше українці вирушать в експедицію через усі Карпати

Двоє прикарпатців – Богдан Ославський та Артур Сачковський – вирішили здійснити те, чого не робив ще жоден українець – пройти усі Карпати через чотири країни (Румунію, Україну, Польщу і Словаччину). Назвали цей міжнародний маршрут Арка Карпат, пише Суспільне Карпати.

Експедиція має початися 15-го червня цього року з міста Оршова, що в Румунії.

Для подорожі прикарпатці оголосили збір грошей на платформі Арка Карпат, до якої може долучитися кожен охочий. За словами учасника експедиції Богдана Ославського, планують зібрати 70 тисяч гривень. Однак, якщо таку суму не зберуть, то експедицію не скасують.

“Чому долучатися? Це є перша українська спроба перейти усі Карпати. Такі походи були в мандрівників інших країн, у нас цього ще не було. Мені здається, що це цікаво і важливо, тому розраховуємо на допомогу. Це перекриє частину бюджету. Маємо також партнерів, які допомагають зібратися в похід”, – каже чоловік.

Якщо не вдасться зібрати таку суму, Богдан Ославський каже, що у похід все одно підуть: “Затягнемо ремінь і підемо”.

Українські учасники експедиції враховуватимуть досвід першопрохідців з інших країн. Зокрема, польських мандрівників Лукаша Суперґана, який двічі пройшов цим шляхом, а також Вероніку Лукашевську і Славоміра Саноцького, які вперше пройшли Арку Карпат взимку.

Серед перешкод, з якими зустрічалися мандрівники на шляху, більшість розповідає про румунських пастуших собак. Останні не сприймають туристів гостинно, навіть вороже.

“Коли я задумав цей проєкт, то хотів “повісити на нього екологічну місію”, яка справді важлива нам, – говорить Богдан Ославський. – Не просто йти горами, а не залишати після себе сліду, щоб не шкодити екосистемі”.

Учасник експедиції каже, що хотів робити екологічну складову більш публічною, щоб це допомогло і профінансувати проєкт, і зробити партнерство з екологічними організаціями.

“Але далі ми зрозуміли, що просто “не вигрібаємо” ще й це. Воно додасть до походу ще одну “роботу на пів ставки”, з якою не встигатимемо. Так чи так, пройти цей маршрут, аби не нашкодити, – це буде корисний і цікавий досвід. Це досвід, яким ми зможемо ділитися”.

Тому, як зазначає прикарпатець, екологічний аспект у межах експедиції присутній, але не як окремий проєкт

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...