Мед Атлант

Віднайшли фільм про гуцулів, який вважали втраченим. ВІДЕО

Активісти проєкту “Львівський Фотомузей” виклали у вільний доступ останній фільм Юліана Дороша “Біля джерел народної творчості”. Фільм знімали на Косівщині у період з 1963 по 1971 рік.

Стрічку, яку вважали втраченою, знайшли в березні 2020 року у помешканні родини Дорошів. Плівка лежала в металевій коробці без жодних плівок чи написів.

Зі згоди пана Ігоря Кожана та пані Тетяни Крушельницької Ігор Ткачик взяв плівку додому, аби з’ясувати зміст відзнятого матеріалу.

Того ж вечора Ткачик визначив, що на плівку записаний фільм Юліана Дороша “Біля джерел народної творчості. Кінонариси про гуцульських народних майстрів”.

В титрах фільму чітко вказано, що автором фільму є Юліан Дорош, а стрічка знята на Косівщині (Львів) у 1965 – 1971 роки. Тож оригінальні тири не залишили підстав для сумніву в авторстві, місцевості та часу зйомок картини.

Факти про стрічку:

  • Фільм розповідає про народних майстрів різного напрямку Гуцульщини.
  • Стрічка триває близько 36 хвилин.
  • Переважно картина знята на чорно-білу плівку, але вона містить кольорові вставки.
  • На плівці відсутня звукова доріжка, але сам фільм знятий на 16-тиміліметрову кіноплівку. З цього можна зробити припущення, що стрічка була озвучена в студійних умовах, але звукова доріжка втрачена або її не існувало зовсім.

Ігор Ткачик, який оцифрував фільм, додав свою версію звукового супроводу для зручності сприйняття.

Фільм “Біля джерел народної творчості”:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...