Мед Атлант

МОЗ вже витратило 40% коштів, передбачених на закупівлю вакцин проти COVID-19 у 2021 році

Міністерство охорони здоров’я витратило приблизно 1,6 мільярда гривень (40%) на закупівлю вакцин від COVID-19 за бюджетною програмою з проведення кампанії зі щеплення населення.

Про це повідомляє Державна казначейська служба у відповідь на запит експертної організації StateWatch, інформує “Громадське”. 

Загальна сума програми «Проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19» складає 4 млрд грн. З цієї суми 2,6 мільярда гривень на 2021 рік передбачили на закупівлю вакцини.

Станом на 22 березня з цієї суми витратили 242,6 мільйона гривень. Водночас за спеціальним фондом державного бюджету виділили 1,38 млрд грн, з яких вже витратили 1,35 мільярда.

Загалом, відповідно до бюджетної програми вакцинації, цього року МОЗ планує закупити 7,9 млн доз щеплень для 3,9 мільйона людей.

Додатково з бюджету у грудні 2020 року сплатили 964,3 мільйона гривень за постачання 1,9 мільйона доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac. Загалом наразі за поставку вакцин в Україну держава заплатила понад 2,5 мільярда гривень.

Ціна за одну дозу вакцини, передбачена бюджетною програмою, складає 504 гривні. Таку ж ціну сплатили за дозу китайської вакцини CoronaVac. Вартість дози індійської вакцини Covishield — невідома.

«Якщо розділити обсяг витрачених коштів на ціну за вакцину, закладену в бюджетну програму, можна припустити, що вже було закуплено понад 4,9 мільйона доз для України», — зазначають у StateWatch.

Водночас поки що відбулося постачання лише 500 тисяч доз вакцини Covishield, а також 215 тисяч доз китайської вакцини CoronaVac.

З 24 лютого в нас розпочалася вакцинація проти коронавірусу. Першими почали вакцинувати медиків, які борються з коронавірусом, військових, а також публічних осіб для популяризації вакцинації. 22 березня почався другий етап вакцинації. Паралельно з мобільними бригадами тепер працюють стаціонарні пункти.

Загалом станом на 29 березня перше щеплення вже отримали 212 896 людей та ще двоє завершили вакцинацію — отримали другу дозу.

Наразі в Україні вакцинують препаратом CoviShield. Він розроблений Oxford/AstraZeneca та виробляється на потужностях в Індії. Фактично CoviShield — це та сама «оксфордська» вакцина, яку для локального індійського ринку випускає Serum Institute India. В Україні препарат зареєстрували для екстреного використання.

Нещодавно в МЗС України підтвердили, що Індія призупинила експорт вакцин, зокрема й до України. Причину такого рішення у відомстві називати відмовилися, але раніше Reuters і BBC з посиланням на джерела говорили, що це пов’язано з нестачею вакцин у самій Індії.

Також 25 березня в Україну прибула перша партія вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. Згідно з законодавством, препарат ще має пройти в Україні лабораторний контроль, який може зайняти до 10 днів.

Читайте також: Друга людина в Україні отримала другу дозу вакцини проти COVID.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...