Мед Атлант

На Франківщині ОВК округу 87 взяла тайм-аут у безперервному засіданні до ранку 3 квітня

На Франківщині окружна виборча комісія округу 87 взяла тайм-аут у безперервному засіданні до 7:00 третього квітня.

З 20-ти ДВК члени ОВК провели підрахунки у шести дільничних комісіях. З них у двох ДВК — Микуличині та Яремчі — вибори визнали недійсними, пише Суспільне Карпати.

Ще на одній ДВК № 260019 села Іваниківка Богородчанського району під час перерахунку голосів виявили нестачу бюлетенів за одного з кандидатів у нардепи.

За словами голови ОВК Андрія Лозинського, якщо прибудуть представники дільничних виборчих комісій, окружна комісія продовжить працювати.

Поки що немає дільничних комісій. Зараз, якщо вони будуть, ми працюватимемо. Від часу завершення голосування 28-го березня і до остаточної дати прийняття протоколу ОВК, а на це закон дає 15 днів, відбувається так зване безперервне засідання окружної виборчої комісії. Відповідно, якщо з’являються ДВК, то ми швидко збираємося і засідаємо. Через втому поки їх немає. Вчора почали засідання об 11:30 і досьогодні більше доби ми знаходимся тут. Залишилося опрацювати ще 14 комісій, — каже Лозинський.

Щодо рішення про визнання виборів недійсними на окремих дільницях голова ОВК Суспільному прокоментував так:

Там були проблеми з бюлетенями, були проблеми з тими, хто голосував на дому. З НСП проблеми, заяви були написані однією рукою, довідок не було, кількість виборців не збігалася. По одному із кандидатів не вистачало певної кількості бюлетенів. Відповідно, це перевищувало 5 % від кількості виборців на дільниці. Комісія ухвалила таке рішення.

Натомість рішення стосовно дільниць, на яких вибори визнали недійсними, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області Іван Маруняк вважає спірним, і вони підлягають оскарженню.

Якщо якась із сторін виборчого процесу має підстави сумніватися, то в них є підстави для оскарження цих рішень у суді. Тому що цих підстав, які були застосовані під час рішень, їх немає в ч. 1 ст. 92. Оскільки підставами для визнання виборів недійсними можуть бути — 5 % виборців бюлетені видали незаконно, в скриньках для голосування було на 5 % більше виборчих бюлетенів, ніж мало б бути, або третій варіант — коли 20 % бюлетенів зіпсовано, — зазначив Маруняк.

Рішення ОВК про тайм-аут у безперервному засіданні комісії координатор ОПОРИ вважає процедурним порушенням, оскільки законодавство не передбачає паузи. Однак зауважує, що треба зважати на те, що людські можливості теж небезмежні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...