Мед Атлант

У Калуші планують закупити холодильне обладнання для вакцини Pfizer

Станом на ранок 8 квітня у стаціонарних закладах охорони здоров’я Калуської громади є 222 хворих з пневмоніями, зайняті 61% ліжок, виділених для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою та з підозрами (всього в Калуській ЦРЛ і Калуській міській лікарні є 365 таких ліжок). Для порівняння станом на минулу п’ятницю зайнятими було 72% ліжок. З 269-ти кисневих точок зайнята 121 або 45% (тиждень тому цей показник складав 64%).

Ситуацію в закладах охорони здоров’я Калуської громади обговорили 9 квітня на оперативній нараді у міськвиконкомі, інформують “Вікна”.

Зокрема, заступниця Калуського міського голови Наталія Кінаш поінформувала про динаміку виявлення нових випадків коронавірусного захворювання. Вона є позитивною — три останні тижні захворюваність зменшується: на 24 березня — 173 нові випадки, на 31 березня — 147, на 7 квітня — 110 нових випадків за попередній тиждень. За словами Наталії Кінаш, з 201 померлого на Калущині від початку пандемії, 105 — чоловіків і 96 — жінок. 132 померлих є мешканцями міста Калуша, 69 — сіл колишнього Калуського району. Найбільше померлих — 135 — віком понад 60 років (69 людей померли у віці 71-80 років, 66 – у віці 61-70 років).

Медичний директор Калуської ЦРЛ Валерія Паляниця відзначив зменшення кількості хворих у стаціонарі — на 9 квітня у цьому медичному закладі є 157 хворих з коронавірусом та з підозрою (на 2 квітня їх було 186). За його словами, штами коронавірусу, які циркулюють зараз, є більш агресивними і дають важчий перебіг захворювання, відсоток летальності є високим. На 9 квітня на лікарняному у зв’язку з коронавірусною хворобою перебуває  15 медичних працівників Калуської ЦРЛ. У Калуській міській лікарні, як повідомив її керівник Микола Гудим є 65 хворих з пневмоніями, з них 12 — на кисні.

Головний лікар Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Михайло Гаврилишин повідомив, що у поліклініку зараз звертається менше людей. Проте показник виявлення випадків інфікування COVID-19 за результатами експрес-тестів та ПЛР-тестів тримається на рівні  25-40% від проведених тестувань (за чотири дні тижня було зроблено 302 швидкі тести, 70 результатів підтвердили COVID-19). «Передихнути можна, розслаблятися не варто», — прокоментував поточний стан справ Михайло Гаврилишин.  За його словами, останнім часом різко зменшується кількість людей, які звертаються для вакцинації — на день щеплення роблять  20-30 людям (з 15 березня станом на минулу п’ятницю, 2 квітня у нас вакцинувалися 1460 осіб – це в середньому близько сотні людей в один робочий день).  За словами Михайла Гаврилишина, люди чекають на іншу, кращу вакцину.  Керівник поліклініки переконаний — до щеплення вакциною Pfizer треба вже готуватися. Для цього потрібне холодильне обладнання, яке купують за кордоном під замовлення. Ціна питання для Калуської громади — близько 760 тис. гривень.  За словами Михайла Гаврилишина, є  підприємства, які готові допомоги громаді купити таке обладнання і забезпечити медичні установи, також міський центр вже звернувся до народного депутата. «Без цього ми не зможемо претендувати на РНК-вакцини. Повинні діяти на випередження. Це обладнання буде функціонувати роками» — пояснив доцільність купівлі холодильного обладнання Михайло Гаврилишин.

Цього тижня з’явилося повідомлення, що  Україна уклала договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на постачання 10 мільйонів доз вакцини проти COVID-19. Вакцина Pfizer  використовує синтетичну інформаційну РНК для активації імунної системи проти вірусу, її необхідно зберігати при температурі не вище  мінус 70 градусів за Цельсієм.

Читайте також: Степанов: Перші дози вакцини Pfizer очікуємо у травні-червні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...