Мед Атлант

Для Калуської громади запровадять новий податок

9 квітня на офіційному сайті Калуської міської ради розмістили повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта — проєкту рішення Калуської міської ради «Про місцеві податки і збори». Розробником цього проєкту є управління економічного розвитку міста Калуської міської ради.

Зауваження та пропозиції  до нього можна подавати до кінця робочого дня 12 травня 2021 року. Причому це можуть робити як фізичні, так і юридичні особи та їхні об’єднання. Їх слід подавати в електронній чи письмовій формі начальнику відділу підприємництва, стратегій та грантів управління економічного розвитку міста Калуської міської ради (Ольга Ананєвич), інформують “Вікна”. 

Громадське обговорення проєкту рішення міської ради «Про місцеві податки і збори» відбудеться 12 травня 2021 року о 16.00 у залі засідань виконавчого комітету Калуської міської ради (м. Калуш, вул. Івана Франка, 1, другий поверх).

Проєктом рішення пропонують встановити на території Калуської міської територіальної громади у 2022 році такі місцеві податки та збори: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок, єдиний податок, туристичний збір і збір за місця для паркування транспортних засобів. Аналогічне рішення міська рада приймала торік, тоді місцевих податків з зборів було встановлено менше. Новий збір, який хочуть з наступного року запровадити на території громади — за місця для паркування транспортних засобів.

В Україні податок на нерухоме майно запроваджено з 1 січня 2012 року. Він належить до місцевих податків та зборів і є загальнообов’язковим. Згідно зі змінами до Податкового кодексу від 2014 року, сплачувати податок на нерухоме майно мали громадяни — власники квартир площею понад 60 кв. метрів та житлових будинків — понад 120 кв. метрів, а кількох об’єктів житлової нерухомості (будинок і квартира) — сумарною площею понад 180 кв. метрів. Такі правила діють і зараз. Тоді ж було запроваджено норму, згідно з якою податком на нерухоме майно обкладають і власників нежитлової нерухомості (ще один податок на бізнес). Громадяни, які мають у власності нежитлову нерухомість, а також юридичні особи за житлову і нежитлову нерухомість платять податок за всю площу.

За рішенням Калуської міської ради, з 1 січня 2017 року для всіх платників (як юридичних, так і фізичних осіб) для житлової і нежитлової нерухомості встановлено однакову ставку податку  — 0,5% від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного періоду (для громадян, які сплачують податок за житлову нерухомість, — це попередній рік).

Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена, — не більше 1,5% від мінімальної зарплати.

Минулого року Калуська міська рада встановила ставку податку на нерухоме майно для юридичних і фізичних осіб як за житлову так і за нежитлову нерухомість у розмірі 0,5% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр площі на рік. Винятком є фінансові установи, зокрема, банки (ставка 1%) і гральні заклади, казино (таких у Калуші немає, але ставка — максимальна і становить 1,5%).  Згодом до цього рішення внесли зміни. Депутати врахували те, що територія громади є неоднорідною і є різниця між нерухомістю в Калуші та у віддалених селах, та вирішили поділити  громаду на зони, для кожної з яких встановили різні ставки податку на житлову нерухомість. Відтак, для Калуша ставка податку на житлову нерухомість становить 0,5%, для населених пунктів другої зони (це села Калуської ОТГ, які межують з містом  — на час прийняття рішення Мостище, Кропивник, Сівка-Калуська, Вістова і Студінка) — ставка податку склала 0,3%. А для сіл третьої зони (Бабин-Зарічний і Середній Бабин) — 0,1%.

Зараз до складу громади увійшло ще дев’ять сіл — загалом їх є 16. Щодо Калуша, то тут ставки податку на нерухоме майно пропонується зберегти на теперішньому рівні: 0,5%, окрім офісів фінансових  установ (ставка податку 1%) і гральних закладів (1,5%).

Щодо сіл громади, то їх, за проєктом рішення хочуть поділити на дві групи. Перша група — це села Боднарів, Вістова, Голинь, Копанки,  Кропивник,  Мостище, Пійло, Сівка-Калуська і Студінка. У цих селах пропонується встановити ставку податку на житлову нерухомість як для фізичних, так і юридичних осіб на рівні 0,3%. А також менші ставки для будівель пансіонатів — 0,1% (у Калуші — 0,5%), офісів фінансових установ — 0,6% (в Калуші — 1%), а також офісних будівель, у тому числі і адміністративних будівель промислових підприємств — 0,3% (в Калуші — 0,5%). Для інших приміщень — ставки такі ж, як у Калуші.

Друга група включає сім сіл громади: Бабин Зарічний, Довге-Калуське, Мислів, Ріп’янка, Середній Бабин, Тужилів і Яворівка. Тут пропонують встановити ще меншу ставку податку на житлову нерухомість — 0,1%. Ставку податку для будівель пансіонатів — 0,1% (аналогічно як у селах першої групи), для офісів фінансових установ — 0,3%, для офісних будівель, у тому числі і промислових підприємств — 0,1%. Для інших приміщень — ставки такі ж, як і Калуші.

У аналізі регуляторного впливу проєкту рішення Калуської міської ради «Про  місцеві податки і збори» зазначено, що в разі прийняття рішенням міською радою, у 2022 році до бюджету громади надійде орієнтовно 11 млн 291,8 тис. гривень податку на нерухоме майно. А якщо його не приймуть, то всього на 12,7 тис. гривень менше. Різниця обумовлена тим, що в разі, якщо міська рада до 15 липня поточного року не встановить місцеві податки і збори на 2022 рік, то їх справлятимуть за ставками, що діють у 2021 році і були встановлені торік. А на території сіл, які останніми увійшли до складу громади, ставки податків встановлювали їхні сільські ради, тож, ставки є різними.

За проєктом рішення пропонується встановити для першої групи платників ставку єдиного податку в розмірі 10% від прожиткового мінімуму (за податковим кодексом це максимальний розмір), для другої групи платників єдиного податку — 15% розміру мінімальної заробітної плати (дозволяється до 20%). Такі ж ставки єдиного податку встановлені на території Калуської громади в поточному році.

У селах, які увійшли до складу Калуської громади після місцевих виборів, ставка податку для підприємців другої групи — 13-16%. У разі затвердження проєкту рішення міською радою, наступного року до бюджету громади очікується надходження 19 млн 432,3 тис. гривень єдиного податку — всього на 6 тис. гривень більше, ніж у разі його неприйняття. Тож, у даному випадку метою є не так наповнення бюджету, як запровадження єдиних правил оподаткування підприємців на території всієї громади.

У проєкті рішення «Про місцеві податки і збори» на 2022 рік не змінюються і ставки туристичного збору: їх пропонують встановити на рівні 0,2% від розміру мінімальної зарплати за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання як для внутрішнього, так і для в’їзного туризму  .

При цьому Податковий кодекс визначає максимальні ставки туристичного збору — 0,5 % (для внутрішнього туризму) та до 5% (для в’їзного туризму) від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Калуш не є туристичним містом і надходження туристичного збору в нас несуттєві. Наприклад, у 2020 році до бюджету надійшло близько всього 9,8 тис. гривень, а на 2021 рік запланували 9,5 тис. гривень туристичного збору. На наступний рік очікують 10,6 тис. гривень. Ріст пов’язаний не зі збільшенням кількості туристів, а, скоріше, з ростом мінімальної зарплати.

Збір на місця для паркування.  Це новий податок для Калуської громади. Платниками збору є юридичні особи чи фізичні особи-підприємці, які згідно з рішенням міської ради  організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках. Об’єктом оподаткування є земельна ділянка. Ставки збору за паркування встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної  під паркувальний майданчик у розмірі до 0,075% мінімальної заробітної плати.  У Калуші пропонується  0,02% мінімальної заробітної плати.

На цей час у Калуші платних парковок немає. Проте їх планують створити. При цьому перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, має бути затверджено Калуської міською радою. Далі є кілька варіантів: передати ці земельні ділянки в оренду бізнесу або ж створити комунальне підприємство (чи наділити такими функціями одне з діючих). До речі, в 2016 році Калуська міська рада розглядала проєкт рішення про створення комунального підприємства «Паркувальник», проте не підтримала його. Тоді йшлося про шість потенційних місць для облаштування платних парковок  на більш ніж 200 паркувальних місць — там, де зазвичай паркуються автомобілі: біля податкової на вул. Стуса, навпроти третьої школи і біля магазину «Гостинний дім» на вул. Дзвонарській тощо. Однак депутати сумнівалися в тому, що ця справа буде прибутковою. Йшлося також про те, що рішення створить додаткове фінансове навантаження на водіїв, які заради економії будуть шукати місця для безкоштовного паркування: в сусідніх дворах, на газонах тощо.

Податковий кодекс каже, що «при визначенні ставки збору міські ради враховують місцезнаходження спеціально відведених місць для паркування транспортних засобів, площу спеціально відведеного місця, кількість місць для паркування транспортних засобів, спосіб поставлення транспортних засобів на стоянку, режим роботи та їх заповнюваність». У Калуші платних парковок ще немає, тож, оцінити і врахувати такі фактори, як, наприклад, режим роботи чи заповнюваність поки що неможливо.

У 2022 році до бюджету громади планують залучити близько 1 млн 17 тис. гривень збору за місця для паркування. Це близько 2 786 гривень на день. За прогнозом уряду, в 2022 році мінімальна зарплата в Україні зросте до 6 700 гривень. Відповідно, 0,02% від її розміру — 1,34 гривні. Отже, виходячи з очікуваних надходжень до бюджету, міська влада розраховує на те, що в Калуші буде відведено близько 2080 квадратних метрів площі земельних ділянок для організації платних парковок. Це плюс-мінус 160 паркувальних місць.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...