Мед Атлант

Франківські діти подарують місту фільм

У день Івано-Франківська, який припадає на 7 травня, відбудеться онлайн-презентація 20-хвилинного фільму “Легенди нашого міста очима дітей”.

Джерелом вигаданих та невигаданих історій стали легенди, зібрані краєзнавцем і журналістом Іваном Бондаревим, пише Суспільне Карпати.

У доробку Івана Бондарєва 4 книжки, які охоплюють період від заснування Станиславова і до сучасності, а в планах – п’ята, про час Другої світової війни.

Переважно, це – історії, які я почув від когось, є спогади, але не все це вигадки, бо джерела підтверджують деякі розповіді, наприклад, є достовірні кумедні випадки, побутові анекдоти, – каже Іван Бондарев. – Є поняття “аберація близькості”, тобто, що ближча до нас подія, то більше про неї інформації й тим значимішою вона вважається, тому багато легенд є з XIX-XX століття, коли вже були газети, фото, мемуари. Але, як на мене, найцікавіший період – це XVII-XVIII століття, бо там і відьом спалювали, і величезні скарби знаходили, і перевертні по єврейському цвинтарю бігали.

Фільм є ідеєю двох людей: завідувачки сектору з основних видів діяльності Міського Народного дому, керівниці клубу обдарованих дітей обласної “Просвіти” Руслани Денеги та художньої керівниці НД “Княгинин” Любові Терлецької.

За словами авторки сценарію Любові Терлецької, відбирали історії з різних періодів, які б дітям було простіше переповісти. Вони розповідають, як було засноване місто, які особистості в ньому жили, хто приїздив до Палацу Потоцьких, про підземні переходи в місті, про перший шпиталь та як і хто лікував тоді людей. Є, до прикладу, цікава історія про будинок, який був куплений за вартість однієї сигарети.

Задум фільму виріс з ідеї Руслани Денеги провести концерт до дня міста з розповідями про його історію.

Але карантин змусив нас навчитися багатьох нових речей, і це – плюс, – каже Руслана Денега.

Фільм вона знімала на свій телефон.

Затрачені ресурси – це наш ентузіазм і наш час. Ми все робили власними силами, – каже Любов Терлецька.

Знімали фільм в Івано-Франківську на 17-ти локаціях. Участь у зйомках взяло 16 дітей. Наймолодшій учасниці 6 років, найстаршій – 12.

Складно, бо ж це непрофесійні актори, але захопливо, бо діти були в захваті, – так описала Руслана Денега процес зйомок.

Акторами стали діти, що вчаться співати, тож в одну з історій вклали жартівливу пісеньку про нічного сторожа, що ніс варту у місті й запалював та гасив ліхтарі.

Цільовою аудиторією є діти, щоб вони більше знали про історію міста, – каже Руслана Денега. – Але протягом зйомок ми побачили, наскільки це зацікавило батьків і знайомих, що думаємо: глядачі будуть різні, фільм буде цікавий для всіх.

Презентація фільму відбудеться 7-го травня на інтернет-ресурсах. А 23-го травня у парку ім. Тараса Шевченка планують провести концерт за мотивами фільму, де учасники будуть наживо розповідати міські історії.

Фото: Мар’ян Николюк.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...