Мед Атлант

На Прикарпатті зменшуються випадки інфікування сказом

Станом на 21 травня цього року на Прикарпатті зафіксовано на 9 випадків сказу менше, ніж у минулоріч.

Про це Суспільному Карпати повідомив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Іван Васьків.

На неблагополучній території на 3 менше, а загалом, — на 9. Іде тенденція на зменшення. Найбільше в нас було зареєстровано у 2017 році – їх тоді було 52 неблагополучні пункти, – каже начальник управління.

Для порівняння, минулого року неблагополучних пунктів було 15.

По сьогоднішній день в області зареєстровано 7 неблагополучних пунктів зі сказу, у них захворіло 9 тварин.

Іде тенденція 50 % на 50 % – дика фауна і домашні тварини, – розповідає Іван Васьків. – Якщо брати по неблагополучних пунктах, то домашні тварини переважають. Бо якщо є відстріляна лисиця у лісі, де немає контакту з іншими тваринами, то проводять дезінфекцію, труп знищують, то там неблагополучний пункт не оголошують. А в населеному пункті, де є хоч найменший контакт чи з людиною, чи з хворою твариною, там, відповідно, оголошується неблагополучна зона і проводяться відповідні заходи.

Одна заражена тварина може заразити безліч тварин – особливо червона лисиця. Вона є резервуаром збудника в навколишньому середовищі. Вона може бути клінічно здорова, підкреслює фахівець, але може бути переносити.

Серед жителів Івано-Франківська, думаю, 90 % осіб, які займаються своїми домашніми улюбленцями, проводять вакцинацію проти сказу, – говорить Іван Васьків. – Натомість у селах велику і малу рогату худобу, коней вакцинують від сказу, якщо оголошено неблагополучну територію.

Основна профілактика захворювання від сказу – вакцинація, наголошує спеціаліст. Також, вигулюючи домашнього улюбленця, слід зводити до мінімуму контакт з невідомими тваринами. Якщо ж контакт був і тварини покусалися – звертатися одразу до ветлікаря. Якщо людину покусала собака – теж одразу звертатися до медичної служби, у травмпункт, дізнатися, яка тварина покусала, щоб поспостерігати за нею упродовж десяти днів і проводити відповідні заходи.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...