Мед Атлант

У Галичі відновили могилу мушкетера, полеглого в Першій світовій війні

Із настанням весни в Галичі продовжили впорядковувати тутешнє цісарсько-королівське військове кладовище часів Першої світової війни.

Зокрема активісти з місцевого гуртка краєзнавців уже вирізали чагарники по периметру цвинтарної огорожі, частково вирівняли похилені хрести та здійснили низку інших нагальних робіт, пишуть Вікна. Зараз триває очистка хрестів від залишків вапна і фарби.

Під час робіт знайшли рештки дерев’яного хреста з могили військовика Першої світової війни, мушкетера німецької імперії Карла Дітмера. Могилу впорядкували. На ній збереглася чавунна еліпсоподібна таблиця з написом: «Hier ruht musketeer Karl DITHMERS gefallen 12/XII 1916 Wir warten eines neuen Himmels und einer neuen Erde 2 petr 3.13.».

Цікаво, що ще кілька років тому окремі відвідувачі кладовища бачили залишки цього хреста з таблицею. На жаль, вони не знали німецької мови й не могли перекласти текст — тому з їхніх слів поширювали переказ, що на кладовищі нібито знайшли таблицю з написом про поховання 300 німецьких солдатів. Насправді ж та епітафія перекладається так «Тут спочиває мушкетер Карл Дітмер загинув 12/XII 1916…».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...