Мед Атлант

У Карпатах відбулись навчання рятувальників у вигляді змагань

Сьогодні, 9 червня, на території ТК Буковель, с. Поляниця, Івано-Франківської області, відбулась підсумкова польова конференція з навчанням в рамках проєкту «Спільний захист людей та навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження та реагування на катастрофи в Карпатському Єврорегіоні» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Начальник Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький привітав учасників змагань, побажав їм спортивної наснаги та вдалого проходження нелегкої дистанції. До речі, такі навчання у формі змагань проводяться вперше.
Участь у змаганнях приймали рятувальники Івано-Франківщини, Львівщини та Закарпаття. Змагання складалися із забігу на вершину гори, дистанцією в
1 км (перепад висоти близько 300 м від початку дистанції до її закінчення) із перешкодами, розподіленими по всій дистанції (7 етапів). Дану дистанцію долали 5 пожежних-рятувальників, одягнених у спеціальний захисний одяг та спорядження. Кожна команда несла із собою спорядження, (цифрову радіостанцію, пожежний ствол, два рукави діаметром 51 мм, кувалду, вогнегасник ВП-5, бензопилу, ноші для транспортування постраждалого, медичну сумку).
Спочатку команди проходили силові тренажери «Кайзер», розташовані на відстані 230 м від старту. Ударами кувалди кожен учасник повинен був перемістити «балку», вагою 72 кг, на відстань 1 метр.
На наступному етапі змагань була влаштована переправа за допомогою дерев`яної колоди, яка знаходилась на відстані 280 м від старту. Команда повинна була поставити все спорядження біля колоди, взяти та перенести колоду на відстань 20 м вперед, повернутися за спорядженням та пройти з усім цим по колоді. Даний етап є дуже доречним для гірської місцевості тому, що виникає багато труднощів під час переходу на іншу сторону через западини, провалля, великі і глибокі ями або яри, стрімкі урвища чи гірські ущелини.
Далі команда зі своїм спорядженням проходила завали у лісі, а тоді кожен учасник команди за допомогою вогнегасника ВП-5 повинен був загасити осередок лісової пожежі (на відстані 800 м від початку дистанції знаходились ємності з горючою рідиною). Часто буває, що при слідуванні до місця пожежі в умовах гірської місцевості та під час сильного вітру, на шляху слідування можуть зустрічатися й інші пожежі чи загорання, де рятувальники повинні прийняти рішення щодо їх гасіння.
У наступному етапі змагань потрібно було розрізати дерев`яну колоду за допомогою бензопили. Учасники команди повинні були відрізати 2 частини колоди по 30 см, залишити бензопилу на місці, а тоді продовжувати рух далі. Не завжди можливо пробратись під поваленими деревами чи пройти повз них, оскільки їх може бути значна кількість. Тому, й потрібно було розрізати дерево, яке перешкоджало руху рятувальників до місця пожежі.
В наступному етапі потрібно було загасити лісову пожежу за допомогою пожежного ствола. На місці, на відстані 950 метрів від початку дистанції, було розташовано магістральні лінії із розгалуженнями, заповненими водою. Учасники команди повинні були від розгалуження прокласти робочу лінію за допомогою двох рукавів, діаметром 51 мм, пожежного ствола та за допомогою водяного струменя збити ціль, перекрити розгалуження та продовжити рухатись далі.
Завершальним етапом змагань було транспортування постраждалого до місця надання першої медичної допомоги. На місці, де здійснювалось гасіння умовної лісової пожежі знаходився потерпілий (манекен), вагою 80 кг. Команді необхідно було наблизитись до потерпілого, зафіксувати шийний відділ хребта, перемістити манекен на спинальну дошку,зафіксувати за допомогою всіх пасів, а тоді вже транспортувати потерпілого до фінішу.
Під час сьогоднішніх змагань команди-рятувальників продемонстрували присутнім з якими труднощами доводиться зіштовхуватися під час гасіння пожеж в гірській місцевості, долаючи різноманітні перешкоди.
По завершенні змагань, за активну підтримку та значний вклад в реалізацію проєкту «Спільний захист людей і навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження та реагування на катастрофи в Карпатському Єврорегіоні» Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» , начальник Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький вручив Подяки виконавчій директорці Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» Галині Литвин, проектним менеджерам Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» Ірині Луцюк та Ірині Лещук, старшим експертам Представництва у Львові Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна Василю Хім’яку та Олені Зубрицькій.
За участь у змаганнях команди-рятувальників Головних управлінь ДСНС України у Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях були нагороджені грамотами та медалями.

Ми всі стали свідками справжнього спортивного дійства – змагання «Підкорення вершини гори». Сьогодні немає ні переможців, ні переможених – перемогла дружба, – зазначив Володимир Чернецький.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...