Мед Атлант

На Калущині з початку року зареєстровано 7 випадків гастроентероколітів

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай хвороба спричинена бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

За словами завідувачки відділення організації епідеміологічних досліджень Калуського районного центру  ДУ «Івано-Франківськи обласний лабораторний центр МОЗ України» Ольги Гошовської, епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій в Калуському районі благополучна. З початку року зареєстровано тільки сім випадків гастроентероколітів. Захворіли дорослі мешканці міста та району, які звернулися за медичною допомогою і були госпіталізовані до інфекційного відділення районної лікарні. Приємно зазначити, що не зареєстровано жодного випадку вірусного гепатиту А (жовтухи), інформують “Вікна”.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції значно зростає в літній період. Росту захворюваності сприяють погодні умови: проливні дощі, спека, вживання недоброякісної питної води, харчових продуктів, недотримання найпростіших правил особистої гігієни.

Погодні умови сприяють поширенню гострих кишкових інфекцій. Через проливні дощі, повінь відбувається забруднення джерел водопостачання — водопровідної, криничної та джерельної води. У таких випадках населенню району треба бути обачними і завжди готовими до різних ситуацій.

Факторами передачі гострих кишкових інфекцій можуть бути :

  • питна вода — водопровідна, кринична, джерельна;
  • м’ясопродукти — ковбаси, паштети, копченості, фарші, котлети, особливо холодці, зельць та інші;
  • молочні продукти — молоко, сметана, сир, кефір;
  • рибопродукти — риба копчена, в’ялена, фарш рибний та інші;
  • немита зелень.

Ольга Гошовська радить вживати тільки кип’ячену водопровідну, криничну воду, а в найкращому випадку — бутильовану. Харчові продукти вживати тільки ті, які пройшли термічну обробку. Зелень обдавати крутим кип’ятком. Також важливо остерігатися купівлі молока, сметани, сиру на стихійних ринках, адже вони можуть бути забруднені різного виду бактеріями.

Особливо слід дбати про здоров’я дітей, наголошує лікар, адже гострі кишкові інфекції в них можуть протікати у важких формах. Саме сальмонельоз може призвести до фатальних наслідків.

Часто реєструються харчові отруєння при  споживанні шаурми, ход- догів , пиріжків з лівером, кебаб вуличної торгівлі. Рекомендую також остерігатися цих продуктів харчування. Саме у таких випадках  реєструється сальмонельоз.

Гострі кишкові інфекції можуть передаватися від хворої до здорової людини у випадку контакту з хворим  в домашніх умовах,  дитячому організованому колективі, транспорті, коли людина не дотримується правил особистої гігієни- миття рук при приготуванні страв перед вживанням їжі, після відвідування вбиралень ітд.

При виявленні гострих кишкових інфекціях у людини спостерігається загальна слабість, в’ялість, нудота, блювання, біль в шлунково- кишковому тракті, частий рідкий стілець, підвищена температура тіла. У таких випадках потрібно негайно звертатись до лікаря і не займатись самолікуванням.

Ольга Гошовська зазначає, що попередити гострі кишкові інфекції можна дотримуючись правил під час купівлі, приготуванні та вживанні харчових продуктів, умов та термінів їх зберігання, вживання доброякісної питної води та правил особистої гігієни.

Важливо дотримуватися правил, які попередять захворювання гострих кишкових інфекцій:

  • Не купуйте продукти харчування з рук приватних осіб (молоко, сметану, сир та інші), адже вони стають факторами передачі кишкових інфекцій. Про вживання таких продуктів часто вказують хворі, які знаходилися на лікуванні в інфекційному відділенні районної лікарні;
  • Не вживайте продукти харчування, напоїв, термін придатності яких минув. Купляючи продукти харчування слід  перевіряти терміни їх придатності;
  •  Для  пиття використовуйте воду водопровідну або криничну, яку перед вживанням слід кип’ятити. Це дає гарантію, що всі мікроби та віруси загинуть;
  • Перед споживанням овочів, фруктів, ягід їх необхідно добре промити кип’яченою водою декілька разів. Це забезпечить безпечне споживання і збагатить організм людини вітамінами;
  • Якщо мандруєте у гори, на річку чи ліс не беріть продукти харчування, що швидко псуються (ковбаси,молочні вироби, кулінарні вироби та інші). Краще надавати перевагу продуктам харчування герметично закритим разового вживання;
  • Якщо харчуєтеся у лісі, на пляжі, у дорозі слід уникати контакту продуктів харчування із землею, піском, брудних поверхонь. Для цього слід передбачити місце  прийому їжі;
  • Звичайно не забувайте про чистоту рук. Їх треба мити якнайчастіше, а особливо при приготуванні страв, перед прийомом їжі та після відвідування туалету. Брудні руки стають причиною забруднення продуктів харування різного виду мікробами, які інтенсивно розмножуються в них і викликають розлади кишківника;
  • — В літній період купатися необхідно у офіційно відведених місцях, де є нагляд за територією та є наявний біотуалет. Наразі купатися у річках, озерах категорично заборонено.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...