Мед Атлант

«Картка калушанина» матиме три рівні ідентифікації

У студії ТРК «Незалежність» заступник міського голови Калуської громади Богдан Білецький і заступник начальника управління економічного розвитку Калуської міської ради Юрій Тимків детально розповіли про все, що стосується «Картки калушанина».

Основна мета картки калушанина — це підвищення якості надання соціальних послуг  і підвищення ефективності їх надання, зазначив Богдан Білецький. За його словами, ще на початку зими міським головою Андрієм Найдою було поставлене завдання ідентифікації обліку пільговиків. Тоді й почалася робота над «Карткою калушанина», яка, на відміну від інших міст, матиме ширший спектр послуг. Зокрема в майбутньому місцеві мешканці матимуть можливість надання комунальних пільг, знижки в медичних закладах та кінотеатрах, інформують “Вікна”.

Картка буде багатофункціональною і матиме три рівні ідентифікації. Перший — код на лицьовому боці, другий — продубльований штрихкод на зворотньому боці, де міститься електронний чіп. На картці не буде жодної персональної інформації про особу. Платіжний оператор буде знати лише номер картки і не знатиме, кому він буде присвоєно. Через пристрої зчитування можна буде побачити фотографію особи і не більше.

У разі втрати картки її можна буде відновити в ЦНАПі, попередньо заблокувавши. Подальші виготовлення дублікатів будуть платними для того, щоб перекрити собівартість картки, йдеться в програмі ТРК “Незалежність”.

За словами Юрія Тимківа, штрих-код дозволить працювати з мережами аптек, супермаркетів. До прикладу, якщо калуські супермаркети захочуть надавати пільги для пенсіонерів у певні дні, тоді можна буде передати базу штрих-кодів. До речі, продавці не знатимуть прізвища певної людини та не потрібно буде жодних документів.

Перевагою картки буде те, що власник картки зможе платити меншу суму проїзду, дешевші платні паркування, які збираються запровадити, та знижки на відвідування культурних закладів. Для пільговиків проїзд залишатиметься безкоштовний, однак буде встановлений ліміт для поїздок, як для інших сфер. Водій завдяки зчитуванню валідатора бачитиме фотографію людини.

Дана картка є по-суті платіжним засобом, каже Юрій Тимків. Користуватися нею зможуть навіть школярі, які доїжджають до навчального закладу. Тому батькам необов’язково давати кошти на проїзд чи навіть обід в шкільній столові. Адже завдяки валідації через відповідний пристрій можна буде уникнути готівкого розрахунку. А ще батьки будуть знати, скільки коштував обід дитини, скільки місто витратило коштів на її проїзд та проконтролювати інші покупки.

Батьки зможуть проконтролювати те, що купили діти. Так, цією карткою не можна буде розрахуватися у будь-якому магазині. Можна це буде зробити лише там, де будуть стояти наші пристрої, які можуть зчитувати дані картки і зняття платежу.

Наразі закуплено 10 тисяч карток, за які заплатили 140,4 тисячі гривень. Тобто вартість однієї картки становить 14 грн. Це набагато дешевше, аніж в інших містах, каже Юрій Тимків, де така картка коштує не менше 30 грн.

Спочатку видадуть картки пільговим категоріям, далі — пенсіонерам. Поки що планують видати 30 тисяч карток. Коли всі отримають картки, запускатимуть транспортний модуль, потім — шкільний, медичний і т. д. Термін дії картки безстроковий. Проте все залежатиме від виду пільги.

Поповнення для громадян буде безкоштовним  через мережу терміналів «EasyPay», які будуть і в селах Калуської територіальної громади. Цікаво і те, що наразі ведуться перемовини про те, щоб приймати оплату комунальних послуг без комісії.

Наразі діє електронна черга на сайті Калуської міської ради, де людина може зареєструватися, прикріпивши відскановані фото і документи. У ЦНАПі адміністратор зможе лише підтвердити заявку людини і перевірити інформацію. В інших випадках можна прийти до ЦНАПу з документом, що засвідчує особу та пільговим документом.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...