Мед Атлант

Священник з Івано-Франківської Архієпархії став новим доктором УГКЦ в галузі класичних мов

У четвер, 24 червня, в Римі, у стінах Папського Салезіянського Університету, відбувся успішний захист наукової роботи о. Василя Ілика. Відтак Українська Греко-Католицька Церква збагатилася новим Доктором наук в галузі класичних мов.

Отець Василь Ілик – священник Івано-Франківської Архієпархії, який останні роки перебував на навчанні в Апостольській столиці. Всі ці роки священник писав свою працю, назва якої звучить так: «Sanctus Iosaphat in documentis Romanorum Pontificum ab Urbano Pp VIII ad Pium Pp. XI. Inquisitio historica et philologica» («Святий Йосафат у документах Римських Понтифіків від Урбана VIII до  Пія XI. Історичний та філологічний аналіз»).

У своєму коментарі для Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ о. Василь розповів, що мета його праці – дослідити, що латинська мова Апостольської Канцелярії 17-20 століття представляє собою окремий жанр латинської прози, не є у контрпозиції до класичної латини, а окремою ланкою латини еклезіастичної.

За його словами, Жанр Папської Дипломатики / Diplomatica Pontificia є окремою частиною латинської літератури, яка представляє тип Latinitas Curialis.

В нашій праці ми аналізували папські документи, в яких центральною темою є св. Йосафат. Це документи папи Урбана VIII (28 документів), різні відпусти інших пап, 3 документи Папи Пія IX і енцикліка папи Пія XI, – каже отець-доктор Василь Ілик.

Окрім того, іншою метою праці стало дослідження важливості даних документів для статусу УГКЦ та постаті св. Йосафата.

Модераторами під час захисту докторської праці о. Василя Ілика стали Монсеньйор Вальдемар Турек, голова секції папських латиністів Державного Секретаріату Ватикану та професор доктор Роберто Фуско, Латиніст Державного Секретаріату Ватикану.

Щиро вітаємо отця-доктора Василя з успішним захистом та бажаємо щедрих Божих ласк й надалі так добре служити нашій Церкві в галузі класичних мов.

Фото зі сторінки «Свята Софія» у мережі facebook

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...