Мед Атлант

Сич нагородив ініціаторів встановлення меморіальної таблиці Євгену Коновальцю в Литві

Голова обласної ради Олександр Сич нагородив ювілейною відзнакою “130 років Євгену Коновальцю” людей, які доклалися до встановлення в литовському місті Каунасі пам’ятної дошки на честь полковника Армії УНР, голови Проводу українських націоналістів Євгена Коновальця.

Відзнаку отримали голова Львівської обласної ради (2010-2012 рр.), народний депутат України VII скликання Олег Панькевич, професор Львівської національної академії мистецтв Ярослав Кравченко та скульптор, автор меморіальної дошки Євгенові Коновальцю в Каунасі, викладач Львівського фахового коледжу декоративного та ужиткового мистецтва імені Івана Труша Ярослав Троцько.
Відзначимо, що завдяки цим людям стала можливою подія, яка засвідчила повагу до легендарної постаті Євгена Коновальця та його боротьби в дружній державі – Литовській Республіці.
Нагадаємо, 5 грудня 2012 року в литовському місті Каунасі відбулося відкриття пам’ятної дошки на честь полковника Євгена Коновальця. Таблицю встановили на будинку на алеї Свободи, в якому часто бував полковник, що мав литовське громадянство. Меморіальну таблицю було виготовлено коштом львівського обласного бюджету на прохання української громади Литви. Цю ініціативу підтримали представники місцевої влади Каунаса.
“Відкриття меморіальної таблиці було б неможливим без ініціативи та зусиль кількох осіб, які найбільше долучилися до її встановлення. Такою подією Литва і Україна розпочали нову сторінку співпраці у царині збереження історичної пам’яті, яка є основою для майбутніх відносин між Україною та Литвою”, – зазначив Олександр Сич, вітаючи нагороджених.
І звичайно, увічнення Коновальця в Литві було б неможливим без зусиль самих литовців, зокрема: Станісловаса Бушкявічюса, віце-мера Каунаса впродовж чотирьох каденцій та депутата Литовського парламенту; Василя Капкана, представника української громади Каунаса; Аудрюса Скайтіса, директора Департаменту культурної спадщини, члена Вільнюської міської ради; Аушріса Кріщюнаса, колишнього голови комітету культури та мистецтв Каунаса, директора Каунасько-львівського інституту.
Ці люди також удостоєні ювілейної відзнаки обласної ради “130 років Євгену Коновальцю”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...