Мед Атлант

У Рогатині на Прикарпатті знайшли об’єкт археологічної спадщини

Археологічний об’єкт з підземними ходами виявили під час риття котловану під нову забудову у Рогатині на Івано-Франківщині. Будівельні роботи просять призупинити.

Про це Суспільному повідомив керівник Прикарпатської археологічної експедиції при охоронній археологічній службі України Інституту археології НАНУ, директор “Музею мистецтв Прикарпаття”Василь Романець.

Два дні тому (12 липня — ред.) на площі Роксолани у Рогатині, ближче до пам’ятки Різдва Богородиці, під час риття котловану під нову забудову знайшли потужний культурний шар з підземними ходами, — розповідає Василь Романець. — Сьогодні ми вже зв’язалися і передали владі, що необхідно, відповідно до закону, провести археологічні дослідження. Їх треба розпочинати вже, адже йде будівництво, щоб воно не пішло вперед і не зруйнувало той культурний шар, ті підземні ходи.

З його слів, не всі забудовники сприяють дослідженням. Вони вважають, що це затримуватиме процес будівництва і їм того не хотілося б:

Наразі я звернувся до архітектора територіальної громади, щоб негайно призупинити будівельні роботи і назавтра повідомити ситуацію, щоб ми могли приступати до дослідження.

За словами Романця, будь-який власник чи користувач земельної ділянки, який під час роботи виявив археологічний об’єкт, зобов’язаний повідомити про це державному органу охорони культурної спадщини. Після того проводиться дослідження Інституту археології. І лише після вивчення об’єкта, роботи на ділянці можуть продовжитися.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...