Мед Атлант

Світ дерев’яних мініатюр Івана Бойчука. ФОТО

Свою першу роботу Іван Бойчук вирізьбив з ялівцю під час альпіністських мандрів у Киргизстані у юнацькі роки. За шість десятків назбиралося чимало робіт з дерева. Є тут — і з кримського клематісу та мигдалю. Чоловік приблизно 30 років жив у Криму, а в 2014 переїхав з дружиною в Івано-Франківськ.

Після критики політики Путіна, його роботи забрали з російських інтернет-сайтів, інформує Суспільне.

“Ми буквально останнім поїздом їхали в Одесу. І там все, скільки було матеріалу, я, скрегочучи зубами, викидав. Кожен день по сумці брав і — на смітник, те, що на всі роки збирав. Там такі унікальні речі були, чесно кажучи, шкода було”, — пригадує Іван Бойчук.

"Посткарантинний футуризм" та світ дерев'яних мініатюр Івана Бойчука

До Івано-Франківська приїхали з трьома котами. Чоловік каже, що через це важко було знайти житло, але вдалося. Так у чоловіка виникла серія котів-кронциркулів, яких подружжя постійно підбирає та прилаштовує.

“Кожна робота — вона повинна жити. От у нас — циркуляція котів у природі, ми одних беремо, інших віддаємо. Придумав таку назву — кронциркулі — як циркулі, але з крони дерева”, — каже Іван Бочук.

"Посткарантинний футуризм" та світ дерев'яних мініатюр Івана Бойчука

У мініатюрах майстер поєднав знання з геодезії, кіно, архітектури та свій “погляд у дерево”. Є мініатюра під назвою “ВідДалення” — спогад про іспанського художника Сальвадора Далі.

“Начебто від далі, і ніби — від Далі (художника – ред.). Кожна частина фігури – у стилі Далі”, — пояснює митець.

"Посткарантинний футуризм" та світ дерев'яних мініатюр Івана Бойчука

Автор грає зі словами та образами: “жабалконня”, яке запрошує у країну “Задзеркалля”, птеродактиль стає нотодактилем, бо ж співає.

“Є в мене артисти-квартисти — тут одна жабка тримає одну нотку. Використав дерево обліпиху, бо вони його обліпили. Друга фігурка – жабалконня – жабалконні нотки. Знову дві жабки грають на нотках – така тонка грань між дитячою творчістю та кіно”, — каже Іван Бойчук.

Мініатюри чоловік створює з понад 200 видів дерев. На Прикарпатті почав працювати з обліпихою, а роботи інкрустує камінням, на яких природа сама малює. Є тут і “посткарантинний футуризм”.

"Посткарантинний футуризм" та світ дерев'яних мініатюр Івана Бойчука

“Під час карантину створив цикл “посткарантинного футуризму”. От, бачите, який період динозаврів, є в нас тут динозаврик. Це є гніздо футуристів. Ціла серія”, — розповідає Іван Бойчук.

Майстер каже, що у роботи вкладає і свою символіку, знання про природу. Сам чоловік народився 23 травня у Всесвітній день черепахи, часто її вирізьблює, як міфічну істоту, яка тримає світ.

"Посткарантинний футуризм" та світ дерев'яних мініатюр Івана Бойчука

Свої роботи майстер різьбить, де завгодно. А найвдячнішою публікою вважає дітей, яким цікавий світ фентезі з дерева.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...