Мед Атлант

Що любили їсти Франко та Вінценз. На Верховинщині розробляють новий гастротур

На Верховинщині почали розробляти маркований гастротур слідами українських творців. Під час нього можна буде скуштувати страви, які любили Іван Франко, Параска Плитка-Горицвіт і Станіслав Вінценз. Про це Суспільному розповіла керівниця громадської спілки “Дорога смаку Прикарпаття” Ірина Фіщук.

У гастромаршрут увійдуть локації у Верховинському районі та Івано-Франківську, пов’язані з шістьма постатями української літератури: Лесею Українкою, Станіславом Вінцензом, Параскою Плиткою-Горицвіт, Петром Шекерик-Дониківим, Гнатом Хоткевичем та Іваном Франком.

“Це — ті літератори, доля яких пов’язана із нашим краєм. Вони часто бували на Верховинщині та в Івано-Франківську. Це — люди, які дуже добре розуміли локальну кухню і, можна сказати, що деякі з них їхали сюди і за продуктами теж”, — говорить Ірина Фіщук.

Бюджет проєкту зі створення гастромаршруту складає 632 тис. грн. Ініціативу реалізують із серпня до листопада цього року Верховинська селищна рада разом з громадською спілкою “Дорога смаку Прикарпаття” за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

“Гастрономічна складова у проєкті є тому, що це — сучасний міжнародний тренд. “На гастрономію” люди їдуть, щоб відпочити і скуштувати щось смачненьке. А якщо це “щось смачненьке” колись їли літератори чи визначні особистості, які відпочивали у Карпатах, і їм подобалася автентична гуцульська кухня…. Ми вирішили це поєднати”, — каже заступниця голови Верховинської селищної ради Марія Маківничук.

За її словами, у проєкті залучені три складові: влада, громадськість і бізнес.

“Ми будемо встановлюти інформаційні щити на кожній локації, також розробимо карту цих маршрутів (вона буде у вільному доступі: роздрукована та в інтернеті). Зробимо промоційний гастротур для туристичних фірм і блогерів. Представників ще будемо визначати, але це запланували. І на це підуть гроші”, — говорить Марія Маківничук.

“Гастромандрівка слідами українських літераторів” є одним із семи проєктів з Івано-Франківщини, які перемогли у цьогорічному конкурсі ініціатив і будуть профінансовані з Українського культурного фонду, повідомили на сторінці “Івано-Франківщина Туристична”. За підсумками відбору УКФ підтримає ще один гастромаршрут “Гуцульські сирні плаї”, який реалізують разом із Закарпатською областю.

Читайте також:У Коломиї обиратимуть «Княгиню Покуття». ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...