Мед Атлант

Авіакатастрофа в Коломиї: як зараз живе сім’я, на будинок якої впав літак

17 серпня виконком міської ради у Коломиї планує обговорити виділення 100 тис. грн мешканцям дому у Шепарівцях, на який 28 липня упав спортивний літак. Про це Суспільному сказав заступник міського голови Олег Токарчук. Водночас, за словами власника будинку Валерія Помагаєва, будівля зараз непридатна для життя, тому грошей на відбудову потрібно більше.

Чоловік каже, що поприбирати та помити помешкання допомогли волонтери. Але дім потрібно відбудовувати заново.

Те, що вогонь не знищив, знищила вода. Те, що залишилося, – санвузол і кухня, але стіни вже жовті, починає пліснява виступати, – каже Валерій Помагаєв.

Будинок чоловік добудував у 2017 році. У ньому жили 2 сім’ї – восьмеро людей. Після пожежі вони перебували у місцевих готелях, останні дві ночі – у будинку на колесах, інші члени сім’ї – у знайомих.

Валерій Помагаєв розповідає, зараз за власні гроші відновлюють документи, які згоріли. Також замовили дефектний акт та проєктно-кошторисну документацію, аби вирахувати суму збитків.

Відповідно до проєктної документації, технічного договору, будівельного паспорта збитки за ушкодження самого будинку становлять приблизно 1,5 млн грн. Це — самі стіни, без того, що всередині. А всередині, вартість оцінювала інша експертна компанія, там теж вийшло 1,5 млн грн. Це разом вже 3 млн, – розповідає Валерій Помагаєв.

Заступник голови Коломийської територіальної громади Олег Токарчук каже, що міська рада не може дати сім’ї, чий будинок постраждав під час авіакатастрофи, більше ніж 100 тис. грн.

Це гроші не чиїсь персональні, це — гроші громади, і вони повинні виділятися будь-якій людині з певними умовами і правилами, бо громада прийде і запитає, чому це відбулося якось не так. Я мовчу про те, що будинок повинен бути застрахований – це раз. Ця родина має отримати страхові виплати від агенції, яка страхувала сам літак і авіаперевезення, тому поки що мова йде про таку суму, а якщо будуть якісь інші обставини цієї події, можливо, переглянемо це питання, – каже Олег Токарчук.

 

Дружина пілота Ігоря Табанюка, який загинув у авіакатастрофі, розповідає, що оплатила оренду житла на 4 місяці для сім’ї, на будинок якої упав літак. Оксана Табанюк каже, не вірить, що її чоловік міг не справитися з керуванням літака.

Моє припущення – може і здоров’я, може і підлаштували. Це ж — новий літак, розумієте? Що сталося – мені невідомо, але його постійно “тероризували”. Він був у поліції, він називав людей, які йому погрожують, а слідство досі тягне це все, – розповідає Оксана Табанюк.

Як повідомила Суспільному прессекретарка Нацполіції в області Лідія Бойко, причини падіння спортивного літака у Шепарівцях поліцейські ще з’ясовують.

За словами виконувача обов’язків директора Національного бюро з розслідування авіаційних подій Ігоря Мішаріна, попередній звіт про розслідування авіакатастрофи оприлюднять на сайті бюро 20 серпня.

Читайте також: Поліція повідомила деталі аварії за участі пожежної машини

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...