Мед Атлант

На аукціоні в Калуші пішли з молотка речі двох олімпійських чемпіонів

У Калуській громаді провели благодійний вечір «Квітка єдності», який був присвячений 30-ій річниці Незалежності України і відбувся за сприяння народного депутата України Едуарда Прощука.

 Благодійний вечір вдалося організувати завдяки підтримці Калуської райдержадміністрації та місцевим підприємцям. Його мета — придбання електрокардіографічної стрес-тест системи з велоергометром для здійснення діагностики серцево-судинної патології для кардіологічного відділу Калуської ЦРЛ. Вартість обладнання становить близько 0,5 мільйона гривень.У коментарі «Вікнам» депутат Верховної Ради України Едуард Прощук зазначив, що завдяки «Квітці єдності» відбувся збір коштів на вкрай необхідне обладнання, яке буде вчасно виявляти патології та лікувати краян. Адже хоч і прикро визнавати, але на Калущині існує сумна статистика щодо серцево-судинних патологій. Проте тішить те, що існують небайдужі підприємці, які готові об’єднуватися заради добрих цілей.

Кардіолог за фахом, заступниця Калуського міського голови Наталія Кінаш підтвердила невтішну ситуацію із серцево-судинними захворюваннями:

Ми щороку фіксуємо в нашому районі близько 1500 випадків інфаркту міокарда. У нашій області близько 3000 випадків. Звичайно, діагностика цих захворювань є дуже важливою і цьому приділяється велика увага.

Сам апарат дозволить визначати функціональні резерви серця, зокрема, як орган витримує фізичні навантаження, що в подальшому дозволить обрати подальшу тактику лікування, включаючи й хірургічне втручання, додала Наталія Кінаш.

У благодійному вечорі «Квітка єдності» взяли участь представники духовенства, народний депутат України Едуард Прощук, голова Калуської районної державної адміністрації Жанна Табанець, депутати Калуської міської, районної та обласної рад, голови територіальних громад, керівники підприємств, установ, організацій, представники середнього та малого бізнесу, меценати.

Важливими частинами програми заходу став благодійний аукціон та лотерея «Разом зможемо більше». Призи для лотереї та аукціонні лоти забезпечили партнери та спонсори благодійного вечора.

На аукціоні бажаючі могли придбати цінні та унікальні речі. Серед них — ікони, медаль до 1000-ліття Хрещення Русі, Герб України із дерева, речі олімпійських чемпіонів, картини місцевих художників, марки ОУН 1929 року «Здобудеш українську державу, або згинеш у боротьбі за неї», вінок авторської роботи. Усього було представлено 20 лотів.

Першим лотом стало Святе Письмо Старого і Нового Завіту в перекладі з древньоізраїльських текстів зі стартовою ціною 3000 гривень. Його придбав депутат Івано-Франківської обласної ради Ігор Очкур за 10 тис. гривень. За його словами, всі лоти були цікавими, однак увагу привернуло Святе Письмо. Насамперед, важлива участь і справа не в тому, де придбати книгу, а з якою метою, зазначив депутат обласної ради.

Найдорожчим лотом стала картина «Гуцульська рапсодія», яку купив за 19 тис. гривень депутат Івано-Франківської обласної ради Тарас Виноградник.

Найбільшу кількість лотів придбала дружина народного депутата Едуарда Прощука — Людмила. Зокрема, за 4500 гривень — диски Любомира Гузара, вінок ручної роботи Ольги Калин — за 15 тисяч і за 10 тисяч — чашку з автографом Анатолія Бєлоглазова — українського радянського борця вільного стилю, триразового чемпіона світу,чемпіона Європи, дворазового володаря Кубків світу, олімпійського чемпіона. У 2010 році спорсмен був включений до Всесвітньої Зали слави Міжнародної федерації об’єднаних стилів боротьби.

Футболку Жана Беленюка за 9000 гривень купив підприємець Ярослав Паранюк, а книгу «Петлюра, Коновалець, Бандера», видану німецькою мовою в Мюнхені 1962 року, — секретар Калуської міської ради Віктор Гільтайчук. За ікону Святого Миколая Чудотворця депутат Калуської міської ради Віктор Бербець з дружиною заплатили 5500 гривень.

Додали гарного настрою присутнім музичні вітання у виконанні Оксани Лісовської, Богдана Богославця, Христини Лукач, Михайла Дакуса, Софії  Виноградник, Тетяни Мельник, Тетяни Бариляк, ансамблю танцю «Мереживо» Калуського фахового коледжу культури і мистецтв.

У результаті на благодійному вечорі «Квітка єдності» вдалося зібрати понад 300 тис. гривень. Додатково 200 тисяч на медичне обладнання для Калуської ЦРЛ пообіцяло виділити одне з найбільших промислових підприємств області — ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...