Мед Атлант

Ревакцинація проти COVID через рік, а сертифікат діє пів року

Міністерство охорони здоров’я України планує проводити повторне щеплення громадян проти коронавірусу SARS CoV 2 через рік після проходження повного курсу вакцинації і не виключає, що вакцину можна буде змінити.

Про це розповів заступник голови МОЗ – головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю “BBC.

Поки ми не робимо бустерну дозу (допоміжну дозу вакцини до двох обов’язкових – ред.). Зараз наша основна стратегія – це ревакцинація через рік, сказав Кузін.

Головний санітарний лікар зазначив, що зараз ідуть дискусії з приводу того, як ревакцинувати населення, і “є лише декілька заяв фармкомпаній, що бустерна доза викликає більшу імунну відповідь”.

Немає достовірних статей у наукових журналах, немає офіційних позицій міжнародних організацій, що бустерна доза є рекомендованою чи буде обов’язковою, – пояснив він.

На запитання, чи можна буде міняти вакцини при повторній вакцинації, головний санітарний лікар сказав: “Можна, але поки що рекомендацій немає”.

Скоріше за все, наприкінці вересня ми отримаємо нові дані про ефективність бустерної дози. Стратегії про ревакцинацію будуть розглядатися також пізніше, – сказав Кузін.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...