Мед Атлант

У Франківську змагалися волонтери Мальтійської служби допомоги з 11 міст

В Івано-Франківську провели шість міжнародних маневрів-змагань волонтерів і рятувальників Мальтійської служби допомоги. Впродовж року учасники навчалися онлайн, а сьогодні відточували практичні навички надання допомоги у різних ситуаціях.

Участь у змаганнях взяли команди з 11 міст України. Загалом 20 команд, по чотири людини у кожній. Вони по черзі виконували завдання – рятували людину у небезпечній ситуації, наприклад, при ураженні струмом. Про це пише Місто з посиланням на Суспільне.

Було кілька сценаріїв. За сценарієм, працівник сверлив дрелькою стіну та зачепив електричний кабель. Його вдарив струм, через що чоловік лежить непритомний на підлозі. Рятувальники мають визначити що з ним сталось, надати першу медичну допомогу та викликати карету “швидкої”. На виконання завдання у них є десять хвилин.

Серед учасників, що виконували завдання – студентка Івано-Франківського національного медичного університету Марта Бринзей. Вона тут, щоб навчитися надавати першу медичну допомогу.

Всі пошкоджені ділянки тобто такі, де були кровотечі, ми мусили забезпечити або ж призупинити. Потім мали накласти шини і транспортувати чоловіка до виходу, щоб його забрали інші служби. На виконання мали десять хвилин. Чи впоралися ми з завданням до кінця? Мабуть, ні, але це вже нам пізніше скажуть судді, – каже волонтерка Марта Бринзей.

За іншим сценарієм, волонтери мають допомогти немовляті, на якого матір випадково вилила окріп у кафе. Ситуація ускладнена тим, що жінка є німою і не може пояснити рятувальникам, що сталось. Також під час інциденту у неї загострюється цукровий діабет і тепер порятунок потрібен і їй також.

Під час виконання завдань рятувальники мають розповідати про свої здогадки та дії суддям, які аналізують їхню реакцію за критеріями.

Як вони оцінюють стан дитини, чи вона у свідомості, чи наявне дихання, чи прохідні дихальні шляхи, чи є пульсація, який колір шкіри… А далі вже, як вони надають допомогу. Те ж стосується і мами. Однозначно оцінюємо екіпіровку самої команди: як вони забезпечили власну безпеку (наявність рукавиць, наявність масок, окулярів) – розповідає суддя Мар’яна Перчик.

Всього завдань-ситуацій, у яких волонтери надають допомогу, є вісім. Усі команди мають при собі спеціальне спорядження та проходили відповідне навчання, розповідає керівник Мальтійської служби допомоги в Івано-Франківську Роман Яручик.

Це – спеціальне рятувальне спорядження, але воно не є спорядженням медичного призначення. Це – елементарні речі: рятувальні дошки, ковніри, шини – все в принципі є доступне як підручні матеріали. Але, у даному випадку, воно все є уніфікованим і зробленим із спецпризначенням, – каже керівник Мальтійської служби допомоги в Івано-Франківську Роман Яручик.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...