Мед Атлант

Електромережі «Прикарпаттяобленерго» за 65 млн модернізує фірма колишнього керівника філії

ПАТ «Прикарпаттяобленерго» замовило послуги з реконструкції електромереж за 64,6 млн грн у ТОВ «Новітні енергетичні програми».

За ці кошти обленерго проведе реконструкцію повітряних ліній електромереж у 10 населених пунктах, пишуть Наші гроші. Львів. 

Найдорожчими будуть роботи у селі Космач, Косівського району, де планують витратити 8,6 млн грн, а найдешевшими у селі Старуня, Богородчанського району, де на реконструкцію піде 3,9 млн грн. Всього планують оновити понад 67 кілометрів електропередач.

За умовами тендеру відомо, шо єдиними конкурентом переможця на торгах виступило ТОВ «Інтер-Буд-Інвест» із пропозицією на 31 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались.

А сам переможець, «Новітні енергетичні програми», вже брав участь у торгах від «Прикарпаттяобленерго» як змовник. Тоді фірма програла приватному підприємству «Альфа Енерго Груп», з яким, мала спільну адресу. Що більш фірми активно співпрацювали в частині оренди техніки.

Оновлення вищезгаданих ділянок передбачене коштами інвестиційної програми «Прикарпаттяобленерго». В інвестиційну програму обленерго повинне вкладати половину прибутку від вартості свої активів. За нею гроші спрямовують на обов’язкову модернізацію мереж, а її витрати обленерго компенсує із тарифу на постачання електроенергії. У 2022 році обсяг програми становить 544 млн грн.

Якщо обленерго реально інвестуватиме кошти у побудову або ремонт мереж, то через три роки за користування цими мережами його прибуток збільшиться. За так званим RAB-тарифом (Regulatory Asset Base) у платіжку з цих мереж можна буде закласти вищу ставку. Якщо у тарифах на електроенергію для прибутку обленерго додають 3% від вартості ативів, то від користування новою базою він становитиме 16,7%.

Однак у інвестиційній програмі «Прикарпаттяобленерго» бувають завищені ціни та фіктивна боротьба між підрядниками. Як ми розповідали у статті «Лічильник накрутить», за цією програмою намагались замовити офісну техніку. Її збирались придбати за ціною на 50-150% вищою, ніж на ринку, при цьому компанія-переможець позмагалась із власним менеджером. Загальна переплата склала б близько 900 тис. грн, але після публікації розслідування контракт розірвали.

Підрядна організація, ТОВ «Новітні енергетичні програми» зареєстрована у селі Микитинці, поблизу Івано-Франківська. Його власником є Михайло Горбковий. До 2016 року компанія належала кіпрському офшору «Дерівейшн інвестментс лімітед», а його директором до 2013 року був Андрій Бєлєнтьєв, який протягом 2005-2011 років очолював Калуську філію «Прикарпаттяобленерго».

З початку 2021 року ТОВ «Новітні енергетичні програми» отримало замовлень на 437 млн грн.

Читайте також, В Україні можуть довічно забирати водійське посвідчення: кому це загрожує

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...