Мед Атлант

Через погану якість води з-під крану у мешканців Галицької ОТГ виходить з ладу побутова техніка

Після нещодавнього резонансу і публікацій ЗМІ про неякісну воду з-під крану на Франківщині, мешканці навколишніх сіл та околиць Галича продовжують у соцмережах жваво обговорювати проблему питної води в регіоні.

Так, у групі «Галич давній сучасний» у Facebook жителі, які не мають доступу до центрального водопостачання обурюються, що змушені пити воду з накипом, іржею та перевищенням вмісту заліза, повідомляє ПІК.

Приватний підприємець Микола Герасимів пише, що в Галичі та околицях вода дуже поганої якості: «Знаю по роботі, яку пралку з Галича розбираєш – накипи набагато гірші чим з інших регіонів. А з Заріки взагалі накип світло-коричневого кольору, як від солей магнію».

Багато жителів регіону бідкаються, що проблема якості особливо гостро стоїть для води із криниць. За словами мешканки Галича Світлани Мислюк, повний аналіз води із свердловини на вулиці Київська показує, що вміст заліза у 30 разів вищий від належного.

Ольга Федорович пише, що в криницях на Заріці води практично нема, а якщо є, то неякісна – з вапняком. При цьому вона задає риторичне питання, яким фільтром краще користуватися, бо накип утворюється після другого кип’ятіння.

Місцева жителька Ілона Бондаренко каже, що за рікою вода з криниці дуже погана – відро вкривається іржею буквально за кілька хвилин після того як набирається вода.

Подібної думки і мешканка Галича Лариса. Вона розповіла, що користується свердловинами на 26 і 32 метри, але вода у них також дуже погана: «Вапняк, бойлер, пральна машина – все за кілька років виходить з ладу, пити її також не можливо, тож змушені возити з Крилоса. Надіємося, коли-небудь і в нас проведуть центральне водопостачання».

Житель Мирон Сергій також навів заміри жорсткості води навколо Галича. Так, за його даними, деякі навколишні джерела становлять небезпеку для людей, а в водопроводі Галича вода ідеальна, але «грибок, пліснява і ржаві труби все псують».

Як повідомляли ЗМІ, через високу зношеність мереж водопостачання, старе обладнання, проблеми з каналізаційними стоками та високу мінералізацію вод в регіоні, вода з-під крану, яку вживають мешканці Галицької ТГ, Бурштина та навколишніх сіл, несе загрози для їх здоров’я. Засолена вода може викликати проблеми з нирками, серцево-судинною, шлунково-кишковою системами та шкірою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...