Мед Атлант

У Франківську комунальне підприємство боргує постачальнику електрики 4,7 мільйонів. ВІДЕО

В Івано-Франківську керівництво комунального підприємства “Комфортний дім” домовляється про реструктуризацію 4 млн 700 тис. грн боргу перед постачальником — “Прикарпатенерготрейдом”. Завдяки перемовинам електропостачання під’їздів, сходових кліток та ліфтів у житлових будинках міста 22 лютого не відімкнуть.

Про це Суспільному повідомив директор “Комфортного дому” Василь Скиданчук. Він додав, що найбільше грошей підприємству боргують жителі гуртожитків.

Коридор одного з гуртожитків на вулиці Гетьмана Мазепи освітлюється лише частково.  За словами мешканця дому Павла, лампи для освітлення коридорів купляють жителі.

“Тут нічого не ремонтують. Усі пакетники — старі. Їх ще, напевно, за Хрущова встановлювали. Нічого не змінюється. У загальному щитку стоять такі коробки, що я їх уперше в житті бачу. То справді — ще з 1980-х”, — каже Павло.

Чоловік каже, що за електроенергію платить, проте декілька мешканців будинку мають борги. Про це він довідався із платіжок боржників, розкиданих у під’їзді.

 Також Павло розповідає, що його будинок не газифікований, тому, додає чоловік, на електрику мають бути пільги.

Мешканець іншого гуртожитку на вулиці Набережній Мирон Острижнюк розповідає, що у грудні 2021 року за послуги з електропостачання загальних місць користування “Комфортний дім” нарахував йому 20 грн. Наступного місяця — 300 грн.

Чоловік сподівається, що це — помилка. Він хоче організувати збори мешканців будинку через борги та зростання тарифу за послуги комунальної компанії.

“Комфортний дім” не приділяє уваги будинку. Якщо звернутися щодо ремонту, то вони взагалі нічого не роблять. Коли ми говоримо, що зробимо самі і просимо повернути гроші лише за матеріали, вони відповідають: “У нас такого немає, не можемо таке робити”. Так, у нас є борги, але ж деякі люди вчасно платять”, — розповідає Мирон Острижнюк.

Директор комунального підприємства “Комфортний дім” Василь Скиданчук сказав кореспондентці Суспільного, що франківські гуртожитки не тільки найбільше боргують компанії, але й насамперед потребують оновлення системи електропостачання.

“Тисменицька, 240 зараз є лідером із заборгованості, і на нього ми вже розробляємо проєктно-кошторисну документацію, щоб реконструювати мережі. Орієнтовно до кінця березня (2022 року — ред.) вона буде готова. Далі ми говоритимемо з міською радою щодо фінансування чи співфінансування електропостачання разом із мешканцями”, — проанонсував Василь Скиданчук.

Заступниця директора товариства з обмеженою відповідальністю “Прикарпатенерготрейд” Тетяна Шутка повідомила Суспільному, що станом на 18 лютого борг “Комфортного дому” перед постачальником становить 4 млн 700 тис. грн. Зараз сторони домовляються про реструктуризацію боргу.

“Влітку об’єкти “Комфортного дому” споживають електроенергії на суму приблизно 800-900 тис. грн, а в зимовий період — 1 млн 200-400 тис. грн. Залежить від погоди, хоча, звісно, була і систематична недоплата. Щомісяця трохи не доплачували, і так борг дуже зріс”, — пояснила Тетяна Шутка.

За її словами, якщо домовитися компаніям не вдасться, першою від електропостачання енергетики мали б відімкнути адміністрацію комунального підприємства “Комфортний дім”. Опісля — підвали та сходові клітки багатоквартирних будинків, насамкінець — гуртожитки.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...