Мед Атлант

У Франківську виготовляють джгути для військових. ФОТО

На базі Центру інноваційного розвитку ІФНТУНГ працівники разом з волонтерами організували виготовлення кровоспинних джгутів-турникетів типу CAT для Збройних сил України.

Днями вже понад 100 таких джгутів відправили на фронт, повідомили у пресслужбі університету.

Один із авторів ідеї виготовлення джгутів, доцент Володимир Корнута каже, що з перших днів у Центрі інноваційного розвитку зрозуміли, чим можуть допомогти. Перше, що потрібно військовим – це джгути-турникети, які зараз у великому дефіциті попри те, що їх використання при пораненнях рятує життя. Виробництво є поки що кустарним, але готову продукцію схвалили військові.

Кровоспинний джгут-турникет не потребує особливих медичних навичок, він легко накладається. Людина сама, якщо поранена, зможе накласти пов’язку та збільшити свої шанси на виживання. Базовою інструкцією накладання джгута поділився працівник Центру інноваційного розвитку, доцент Василь Витвицький.

Накладання джгута-турникета типу CAT здійснюється на чотири точки на тілі: пахова частина лівої та/або правої ноги (дві точки), пахова частина лівої та/або правої рук (дві точки); на інші частини тіла такий тип джгута не накладається.

Джгут накладається у наступному порядку:

  1. повністю розпрямити та розкрити частину з самозачіпною стрічкою (липучкою);
  2. ногу або руку охопити джгутом-турникетом гладкою стороною (без липучки) до тіла;
  3. вільний кінець пропустити через отвори у пряжці, затягнути із максимальним зусиллям та зафіксувати липучкою; першочергову фіксацію вільного кінця джгута-турникета варто здійснювати у напрямку зовнішньої частини бедра та/або передпліччя;
  4. злегка підтягнути важіль із пропущеним через нього джгутом та провертати важіль до досягнення та повної зупинки кровотечі».

Університет готовий надавати інформацію та консультацію щодо виготовлення джгутів-турникетів, щоб виробляти їх у різних куточках країни та спільними зусиллями наближати перемогу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...