Мед Атлант

“Був запит від громадськості”: за день у Франківську роздали понад 400 повісток

Упродовж 1 травня в Івано-Франківську представники міського військкомату роздали понад 400 повісток людям, які ще не перебувають на військовому обліку.

Про це розповів заступник військового комісара обласного центру комплектування та соціальної підтримки Юрій Мухін, пише Суспільне.

“Був запит місцевої громадськості, про який знає і міський голова Івано-Франківська, і міський військкомат. Мобілізовані прикарпатці виконують завдання у складі бойових частин. Серед них, на жаль, вже є загиблі й поранені. Водночас містом гуляють багато “відпочивальників” призовного віку. Тому ухвалили рішення перевірити документи, пересвідчитися, чи стоять на обліку ці люди, особливо чоловіки з інших регіонів України”, — розповів Юрій Мухін.

З його слів, переселенцям, які приїхали у місто, але не стали на військовий облік, видали повістки, щоб 2 травня вони “прибули у військкомат, показали документи, стали на облік, аби стало зрозуміло, чи підлягають вони призову”.

“Населення призовного віку побільшало, тому треба було з’ясувати. Не йдеться про направлення цих людей у бойові частини — їм потрібно було прибути для перевірки питання військового обліку”, — сказав Юрій Мухін.

Щодо роздавання повісток у курортному містечку Буковель у заступника військового комісара Юрія Мухіна інформації немає.

“Це потрібно окремо дізнаватися, чи роздають у курортних зонах. Можливо, вони (роздачі повісток — ред.) і сплановані. Знаю, що 1 травня вони точно там не проводилися”, — сказав Мухін.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач під час брифінгу пояснив, що термін “мобілізація” — не передбачає добровільний порядок прибуття на службу і твердження громадян, що вони отримали “примусово” повістки, не коректне.

“Процедура повідомлення про те, що людина має з’явитися в центр комплектування, може бути вручена в будь-якому місці. Якщо військовозобов’язаний отримав повістку і незаконним способом виїхав за кордон, це означає, що він ухиляється від свого обов’язку і це — кримінальна відповідальність”, — наголосив офіцер.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...