Мед Атлант

У Калуші скасували торги із закупівлі лічильників тепла — немає грошей

Нагадаємо, ще у березні комунальне підприємство «Калуська енергетична Компанія» в електронній системі державних закупівель Прозоро оголосило тендер на закупівлю лічильників теплової енергії на суму 3 млн 830 тис. гривень.

Загалом планували закупити 144 будинкові теплові лічильники. Аукціон відбувся 5 квітня. Участь у торгах взяли чотири українські компанії, а найменшу ціну на аукціоні запропонувало приватне підприємство «НВФ «Ергомера Інвест» з Дніпра — 2 млн 848 тис. гривень, інформують “Вікна”.

Теплові лічильники у Калуші планували ставити лише на будинки, які опалюються від Калуської ТЕЦ. Оператором зовнішніх мереж теплопостачання усіх будинків Калуша є “Калуська енергетична Компанія”, тому саме вона має встановлювати лічильники.

Ще на етапі оголошення закупівлі йшлося про те, що підприємство не має коштів на закупівлю теплових лічильників. І схоже знайти вирішення цієї проблеми не вдалося — у підсумку торги відмінили.

«Відповідно до ч. 8 ст. 3 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» органи місцевого самоврядування згідно із затвердженими відповідно до законодавства програмами можуть приймати рішення про виділення коштів з місцевого бюджету на оснащення вузлами комерційного обліку будівель, які на день набрання чинності цим Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж, а також на забезпечення охорони вузлів комерційного обліку, проте станом на сьогоднішній день фінансування досі не передбачено, а в умовах збройної агресії з боку Російської Федерації, що слугувало підставою для введення воєнного стану по всій території України, можливість отримання фінансування ускладнено. Таким чином, беручи до уваги відсутність власних коштів, існують ризики не виконання договірних зобов’язань. Враховуючи вищевказане є підстави визнати дану закупівлю такою, що не відбулась», — зазначено у повідомленні на Прозоро.

Нагадаємо, 14 квітня Калуська міська рада затвердила текст звернення до Верховної Ради України щодо перенесення кінцевого терміну встановлення будинкових лічильників обліку теплової енергії та водопостачання. Так, відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» оператори зовнішніх інженерних мереж повинні встановити будинкові прилади обліку постачання води та теплової енергії до 1 серпня 2022 року. Інакше на них чекають штрафи. Водночас, через війну значно ускладнилась робота комунальних підприємств,  які забезпечують безперебійну роботу об’єктів критичної інфраструктури.

«Власних коштів комунальне підприємство при низькій платіжній дисципліні споживачів не має, органи місцевого самоврядування, як безпосередній власник зовнішніх інженерних мереж, не має можливості фінансувати закупівлю приладів комерційного обліку теплової енергії та водопостачання до 1 серпня 2022 року», — констатувала міська рада.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...