Мед Атлант

У Франківську значно зріс попит на купівлю квартир: оформляти радять лише в перевірених нотаріусів

Сьогодні, 5 травня, в Івано-Франківську обговорили відкриття ринку нерухомості у час воєнного стану.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Ігор Фріс сказав, що до початку війни сервери реєстрів були в Києві. Саме тому існував великий ризик їхнього захоплення, а отже злиття всіх особистих даних людей разом з їхніми паспортами та іншими документами, повідомляє МІСТО.

Був варіант відкривати реєстри лише в тих областях, де зараз спокійно. Але ситуація з війною дуже мінлива. Тому все вирішили робити на базі Міністерства юстиції. Насамперед домовились провести процедуру верифікації нотаріусів, щоб підтвердити їхню особу та декларативні обов’язки, в також чи вони не робили те, що не можна не робити. Багато хто встиг придумати різні схеми, тому потрібно було їх виявити, – каже Фріс.

Наразі списки з надійними нотаріусами вже готові та є на сайті Мін’юсту.

Наразі реєстр працює з багатьма обмеженнями, проте згодом плануємо відкривати все по трохи. Поки що не можна відчужувати майно по довіреності. Також є питання по правам на спадщину чи по факту смерті, адже багато людей не лише померли, але є в полоні, їхні тіла не є ідентифіковані або вважаються безвісти зниклими, – додав депутат.

Також на зустрічі говорили про земельний реєстр, який поки не працює, і невідомо поки коли він запрацює. Проте навіть після його запуску роботи відкритого доступу до нього не буде. Скоріш за все потрібно буде йти в ЦНАП та особисто робити витяг.

Починаючи від початку війни ми стали працювати в новому форматі. Наша робота була дещо обмежена. Зараз всі чекають на відкриття реєстрів, щоб мати змогу оформляти нове майно. Багато людей приїхали з інших областей і хочуть купити квартири, але поки на це немає змоги. Державний реєстр речових прав є дуже важливим. Після його відкриття нотаріуси зможуть засвідчити договір купівлі майна та перевірити, чи справді існує ця квартира, чи там все в порядку з документами та убезпечити людей від шахраїв, – каже приватний нотаріус Зоряна Собків.

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Віктор Фурдіяка каже, що зараз у Франківську сформувалася відкладений попит на купівлю квартир.

Зараз попит досить великий, люди вже декілька тижнів в очікуванні купівлі нових квартир. Вже скоро вони зможуть задовольнити свої потреби. В порівнянні з періодом до війни, попит на купівлю квартир значно зріс, адже раніше ми частіше здавали житло лише в оренду. Зараз практично щодня ми маємо приріст попиту саме купівлі, – каже Фурдіяка.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...