Мед Атлант

Потрібно швидко змінюватись: як у Франківську працює бізнес в умовах війни

Сьогодні, 27 травня, в Івано-Франківську провели конференцію «Франківський економічний фронт: бізнес в умовах війни». Захід організував Університет Короля Данила спільно із Бізнес Асоціацією Івано-Франківська та будівельною компанією blago developer. На конференцію запросили місцевих підприємців та релокованих бізнесменів.

Ми дякуємо нашим захисникам, що у нас є можливість ось так, у спокої, зібратися тут. Що ми можемо обговорити цю важливу тему, розібратися з наявними проблемами бізнесу та обговорити шляхи їх вирішення, – сказав керівник blago developer Андрій Луцький.

Майже сотня людей зібралася, щоб обговорити всі переваги та недоліки бізнесу в теперішніх умовах.

Сьогоднішня конференція створена для того, щоб обговорити всі виклики бізнесу в умовах війни. Які  зараз є проблеми та як долати ці перешкоди. Ми прекрасно бачимо, що багато хто змушений закривати свої підприємства, а хтось навпаки відкриває нові, – розповідає перший проректор УКД Михайло Косьмій.

Оскільки війна внесла свої корективи у всі сфери бізнесу, підприємцям та їхнім працівникам потрібно вміти під них підлаштовуватись та шукати шляхи для апгрейду.

В нашому університеті зараз актуалізувалось питання, як надати студентам якісні освітні послуги в умовах війни. Вміють виживати ті, хто має здатність швидко змінюватись. Взагалі можливостей для змін є достатньо, потрібно лише діяти та працювати. Проте держава має в цьому допомагати. До прикладу, в нашій сфері на законодавчому рівні потрібно розглянути певні зміни щодо вступників з інших областей, спрощення їхнього переведення, щоб таким чином затримати їх тут, в Україні. Також можна було б спростити процедуру купівлі землі для навчальних закладів, щоб ті мали змогу розширюватись, збільшувати перелік спеціальностей чи додавати різні оздоровчі корпуси, як-от басейни, корти та інше. Все це може сприяти студентам у їхньому навчанні, – каже проректор.

Список місцевих підприємств тепер також доповнює низка бізнесів з інших областей України. Чимало підприємств були змушені переїхати сюди через активні бойові дії, які ведуться у їхніх регіонах.

З 24 лютого настав складний період для бізнесу, проте це також нові можливості для збуту та нових знайомств. Нам сподобалось, як місцеві підприємства залучають в роботу грантові кошти, щоб підняти бізнес або зберегти його. Також ми дуже задоволені юридичною сферою Франківська. Тут ми змогли знайти для себе хорошого юриста. Також стараємось співпрацювати з різними міськими проєктами. Наразі ми маємо на меті працювати та залучати різних місцевих людей, – розповідає харків’янка Катерина Терещенко.

Жінка каже, що давно знала, що в Івано-Франківську є багато навчальних закладів та інших цікавих підприємств, з якими вони б хотіли співпрацювати. Проте війна пришвидшила увесь процес, оскільки у них не було часу обдумувати ризики, а потрібно було діяти.

Зараз ми змушені трохи перегрупуватися. Близько 100 наших працівників мобілізовані до лав Збройних Сил. Але те, що ми постійно в роботі, дається взнаки. Ми бачимо позитивну динаміку, бо ми не переставали вірити в Україну і її перемогу, а ,отже, не боялися працювати далі. Тут, на заході України, в період війни продавати не те, що можна, а потрібно. Зокрема й для того, щоб підтримувати економіку країни та надати необхідне житло для людей. Саме тому ми продовжуємо працювати та навіть збільшуємо свій штат. До прикладу, за період війни у нас додалося 175 нових працівників, – представник компанії blago developer Олег Андрухів.

Андрухів розповідає, що після початку війни в компанії думали, що будуть купувати лише готові квартири та лише переселенці, проте вони дуже помилялися. Люди хочуть брати участь в процесі ремонту майбутньої домівки, обирати собі плитку чи колір стін. В результаті всього 10% людей купляють готові для життя квартири.

Якщо ж говорити про майбутнє, то чоловік думає, що скоро, після війни, Україна стане такою, що вся діаспора захоче сюди повернуться. Все вже починає змінюватися.

Власниця «Strategic Communication Agency» Ірина Еркан з Києва каже, що втратити бізнес в умовах війни не можна, його потрібно реактивувати.

Найважливіше потрібно засвоїти, що правила в бізнесі, які працювали до війни, не можуть діяти під час війни. Завдання українського бізнесу сьогодні – навчитися управляти ним в умовах війни. Наразі в Україні за статистикою 49 від підприємств зараз заморожені. Підприємці кажуть, що після війни на них чекає пошкоджена інфраструктура, проблеми з робітниками та логістикою, – розповідає пані Ірина.

Що робити, коли в бізнесі все погано – подумати:

  • що є зараз;
  • що буде завтра;
  • що робити сьогодні;
  • що буде післязавтра.

Вміння стратегічно мислити та ефективно приймати рішенням раніше було доступно лише великим корпораціям. Зараз це необхідна умова для всього бізнесу.

Однією з галузей, які найбільше постраждали, є рекламна та івент-сфера.

На початку вересня у нас саме мав виходити новий номер журналу. Зрозуміло, що все скасувалося і це тягне за собою чималі втрати. Також чималого тиску зазнають наші інтернет-ресурси, на які здійснювалось чимало хакерських атак. Проте ми і далі працюємо та підлаштовуємось під ті реалії, які маємо, – розповідає комерційний директор журналів «МІСТО» та  «Like» Юлія Кміта.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...