Мед Атлант

У Франківську стартували безкоштовні курси психологічної підтримки для переселенців. ВІДЕО

В Івано-Франківську розпочалися безкоштовні групові курси психологічної підтримки. Їх запровадили благодійна організація “Україна — мій дім” разом з латвійським фондом “Ziedot.lv”.

Співзасновниця організації Ольга Гнатковська розповіла кореспондентці Суспільного, що такій співпраці посприяв латвієць Давіс Колбергс, який 12 років живе у Франківську й працює із Франківським драмтеатром.

“Перемовини насправді тривали недовго. Просто ми прописали свою програму, що ми пропонуємо людям, та відправили їм. Латвійці прочитали і їм це сподобалося. Вони внесли свої корективи, які запозичили з власного досвіду. Адже вони також працюють в такому напрямі. Після цього нам сказали запускатися, а латвійці допомагатимуть грошима”, — каже Ольга Гнатковська.

За її словами, спочатку волонтери очікували, що курс відвідуватимуть шестеро людей, але їх вже — 18. Викладачі курсу також запрошують на заняття іванофранківців, яким потрібна допомога. Наразі на курс психологічної підтримки записалися лише люди, які вимушено переїхали з інших областей України.

Переселенка з Києва Любов Скірко каже, що зараз відвідує психолога. На Івано-Франківщину вона приїхала в середині березня. Місяць тому сюди забрала й свою маму, яка жила у Кривому Розі. Про курс психологічної підтримки жінка дізналася від знайомих.

“Відвідую психолога, щоб розуміти, що робити далі. Я розумію, що мені не скажуть, скільки це все може тривати. Але треба зрозуміти, як себе вести, якщо це буде ще продовжуватися, наприклад, дуже довгий час. Що робити, якщо це буде короткий період. Якщо все змінюватиметься, то як жити? Хочу зрозуміти, як віднайти якісь нові опори й радість”, — говорить Любов Скірко.

Зараз із людьми працюють четверо психологів: двоє дорослих та двоє дитячих. Заняття з дорослими та дітками відбуваються окремо. Психологи працюють у парі: якщо когось з учасників групи переповнять емоції, то один зі спеціалістів відведе його в іншу кімнату, щоб “не розхитати” групу, пояснює психологиня Олена Бабіїв. Вона вже п’ять років працює психологом, але й раніше долучалася до волонтерства. Жінка каже, сюди приходять люди, в яких багато страху та болю. Тому психологи з пацієнтами працюють різними методами терапії.

“Є комплекс стабілізаційних вправ, наприклад, постукування по тілу, напруження і розслаблення певних м’язів тіла, бо на стрес реагує не тільки наша психіка, а й тіло. Спина, наприклад, стає в стресі на 10 см вища, а м’язи дуже стискаються. Тому важливо працювати не тільки з психікою, а й з тілом. Дуже часто через тіло починає розслаблятися й психіка”, — розповіла Олена Бабіїв.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...