Мед Атлант

У заповіднику “Давній Галич” руйнується 130-річна гуцульська ґражда. ВІДЕО

130-річна гуцульська ґражда, яка є експонатом Музею етнографії національного заповідника “Давній Галич”, що на Івано-Франківщині, потребує капітального ремонту покрівлі.

Про це розповів завідувач музею Роман Коновалов, йдеться в сюжеті Суспільного.

Цю автентичну гуцульську ґражду перевезли із села Устеріки до музею 37 років тому. Збудувала її родина вівчарів у 1889 році біля підніжжя гори Писаний Камінь. Зі слів Романа Коновалова, таких автентичних гуцульських ґражд в Україні залишилися одиниці, а це — одна з найбільших.

“Приміщення притулялося фактично до житлової хати, захищало від вітру. Сюди на зиму заганяли овець та кіз. Вони тут грілися та ще й підтримували взимку тепло в самій хаті. Саме в цих приміщеннях, в притулах, найкритичніша ситуація”, — розповідає Роман Коновалов.

Директор музею каже, значної шкоди гуцульській ґражді місяць тому завдала негода. Дах господарських приміщень сильно пошкоджений і протікає під час дощу.

“Ми постараємося своїми власними силами трошки ці отвори залатати, але воно не розв’яже проблему”, — каже Роман Коновалов.

Чоловік розповідає, покрівля гуцульської ґражди пошкоджена настільки, що локального ремонту недостатньо. Вода затікає не тільки в господарські приміщення, але й у саму хату. Через вологу псуються й дерев’яні експонати, які розміщені в ґражді.

“Тут зберігаються десятки експонатів культурної, духовної спадщини гуцулів. Ми змушені їх частково скорочувати, забирати, адже вони руйнуються”, — каже Роман Коновалов.

Щоб повністю замінити дах у хаті-ґражді й тим самим зберегти споруду, потрібен один мільйон гривень. Таких грошей у музею немає.

“Дах цей покритий драницею – це метрові колені дощечки, які виготовлялися з ялини. Зараз теж такі виготовляють, правда, вони не дуже популярні, бо їх доволі важко колоти, але ще є, можна знайти такий матеріал. Проблема в тому, що немає фінансування”, — каже Роман Коновалов.

Зважаючи на повномасштабну війну в Україні, через яку державні установи скорочують витрати, музей зараз звертається до благодійників та подає заяви на міжнародні ґранти, аби отримати можливість перекрити дах гуцульської хати-ґражди.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...