Мед Атлант

Як в Івано-Франківську волонтери проєкту “Ко-Хати” облаштовують житло для переселенців

В Івано-Франківську волонтери облаштовують приміщення колишнього дитячого садка для переселенців.

Приміщення повністю переплановує команда проєкту “Ко-Хати”. На якому етапі зараз триває ремонт, коли його завершать та хто житиме у відремонтованій будівлі, читайте у репортажі Суспільного.

Волонтери проєкту ремонтують п’ять поверхів колишнього дитячого садочка. Тут планують спорудити понад 60 кімнат. В одній кімнаті зможе жити як одна людина, так і велика сім’я, каже архітекторка Варвара Ягнишева. Один санвузол облаштовуватимуть для двох-трьох кімнат. На кожному поверсі буде кухня та обідня зона.  Всі приміщення обладнають необхідними меблями та технікою.

Я дивлюся і розставляю всі меблі одразу. І дивлюся, як воно буде, щоб, наприклад, у батьків був свій окремий простір, а у дітей – свій. Навіть у великій кімнаті – це не буде, що ніби люди десь у спортзалі живуть і просто штабелями стоять ліжка. Розробляємо спеціально меблі, щоб могли розмежувати простір. Будемо робити шторки, щоб вони змогли закритися, — розповідає Варвара Ягнишева.

Наразі волонтери демонтовують деякі стіни та вирізають додаткові двері, щоб облаштувати окремі входи в кожну кімнату.

Один із волонтерів команди — переселенець з Миколаєва Станіслав. Це — вже третя будівля, яку чоловік разом з іншими облаштовує для людей з інших регіонів. Станіслав каже, долучився до проєкту на початку. На будівництві він ніколи не працював, за професією — юрист. Проте, щоб допомогти людям отримати житло, швидко опанував нові навички. Зі слів Станіслава, більшість волонтерів, які облаштовують житло, – люди з інших міст України.

Окрім того, що приміщення перепланували, волонтери повністю замінюватимуть мережі тепло- та електропостачання, частково — водовідведення та водопостачання.

Житимуть у відремонтованих приміщеннях люди, які зараз мешкають у навчальних закладах громади, а також волонтери, які допомагають відновлювати будівлю, каже співзасновниця проєкту “Ко-Хати” Тетяна Пашинська. З її слів, житло люди отримають на чотири роки.

Загалом волонтери відновлюють приміщення площею 2 тис. м². Загальна вартість ремонтних робіт – 360 тис. доларів. Гроші для відновлення приміщень отримують від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Також будівельні матеріали надає Міжнародна організація з міграції.

Зі слів архітекторки Варвари Ягнишевої, закінчити ремонт та замінити всі мережі в будівлі волонтери зможуть не раніше, ніж за два місяці.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...