Мед Атлант

У Франківську посилки для військових на фронт доставляють в руки безкоштовно. ФОТО

Коли найближча пошта за сотні кілометрів від лінії фронту, а військові з Франківська отримують посилки з дому просто в руки. Так працюють волонтери Логістичного центру Івано-Франківська.
Пакунок з дому, кажуть волонтерам військові, дуже піднімає бойових дух. Бо там, за тисячі кілометрів від рідних, так важливо знати, що про них пам’ятають і речі, які тут здаються буденними – там на вагу золота, йдеться на сайті міського голови.
У Франківську працює Логістичний центр. За поштарів тут волонтери. Вони регулярно, ризикуючи життям, їдуть в гарячі точки і безкоштовно доставляють бійцям пакунки від рідних.
«Ми раз в два тижні збираємо посилки з пальним. Маршрут на нульовку кожен важкий. Бахмут і далі, Сіверськ – це найважчі маршрути, заїхати важко. Минулої поїздки машина зламалась. Також було коли повертались заправились неякісним пальним на заправці в Павлограді і бус поламався. Найчастіше люди приносять те, що їх просять родичі з передової. Буває форма, футболки. Спиртне не беремо і заборонені речовини. Ми одразу попереджаємо, щоб не було нічого такого», – розповідає Ігор Лукинів, голова Го «Спілка волонтерів Прикарпаття».
Посилки на передову везуть щоразу новим маршрутом. На початку тижня через соцмережі повідомляють, куди будуть відправлятись. А з паливом допомагає місцева влада.
«Раді справпраці. Місто дуже нам допомагає, закриває всю необхідність пального. Якби не місто – не знаю, як би це було», – додає Ігор Лукинів.
Кожна поїздка – складна і небезпечна, кажуть волонтери. Та між вибором їхати чи ні – без вагань обирають завжди перше.
«Їздимо ми регулярно. Так, рідні завжди хвилюються. Поїздки можна сказати завжди небезпечні в ті напрямки, куди ми їздимо», – відзначає Роман, член «Спілки волонтерів Прикарпаття».
Наскільки це важливо – отримати на фронті звістку від рідних, волонтери знають не з чуток. Адже, багато хто з них – учасники АТО/ООС. Кажуть, бійці радіють навіть найменшим дрібницям. Та буває, що й крім їжі чи речей – супроводжують і транспорт для військових.
«Ця машина приїхала до нас. Ми її взяли на СТО, перебрали, подивились. Поміняли необхідні деталі. Самі хлопцям машину помалювали і сьогодні відправляємо до хлопців на фронт», – розповів пан Богдан.
Кількість посилок щоразу більшає, кажуть волонтери. Вони нікому не відмовляють. Єдине – просять, аби посилка була до ста кілограмів, і продукти – тільки ті, що не псуються швидко.
«Ми заправляємо, ми даємо пальне. Вже давно співпрацюємо зі Спілкою волонтерів Прикарпаття. Це величезні ресурси коштів – довезти, привезти. Тому місто допомагає з пальним. Деякі волонтери є працівниками нашого міського виконавчого комітету. Найголовніше – зараз волонтерська допомога, на жаль, дуже зменшується, особливо із-за кордону. А от допомога рідних, друзів не буде зменшуватись, тож передати посилку і знати, що вона попаде конкретно адресату – дуже важливо. Тому ми вирішили саме такий Логістичний центр в місті Івано-Франківську працював», – підсумовує міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.
Якщо у вас є родичі чи друзі, які служать та ви хочете передати їм допомогу – приносьте посилки на вул. Михайла Грушевського, 21 (вхід посередині – ГО “Спілка волонтерів Прикарпаття”). Детальніше – за телефоном: 096 871 53 64.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...