Мед Атлант

У Франківську представники УПЦ МП через суд намагаються повернути храм Різдва Христового

В Івано-Франківську представники УПЦ Московського патріархату через суд намагаються повернути храм Різдва Христового, що на вулиці Довженка.

Обласний апеляційний суд скасував ухвали Івано-Франківського міського суду і зобов’язав слідчих Нацполіції відкрити кримінальні справи за заявою попів Московського патріархату, пише Суспільне.

Рішення про перехід церкви Різдва Христового до ПЦУ голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук підписала 17 травня 2022 року. Це — останній храм в Івано-Франківську, який належав до УПЦ Московського патріархату.

26 червня попи собору Різдва Христового провели парафіяльні збори. На них закликали паству проголосувати за вірність УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм. Це сталося після оприлюднення міським головою Русланом Марцінківим 25 червня документа про перехід храму Різдва Христового у підпорядкування Православній церкві України.

Частина парафіян цього храму, прихильників Московського патріархату, на чолі із священниками УПЦ МП звернулися до поліції із заявою про відкриття кримінальних проваджень за ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі), за ч. 1 та ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), і за ст. 180 (перешкоджання здійсненню релігійного обряду) Кримінального кодексу України. Поліцейські підстав для такого розслідування не знайшли.

Тоді попи собору Різдва Христового, прихильники Московського патріархату, звернулися до суду зі скаргою на поліцію.

Івано-Франківський міський суд відмовив їм у задоволенні цих скарг через відсутність належних доказів. Натомість обласний апеляційний суд скасував ухвали міського суду і зобов’язав слідчих Нацполіції розпочати досудове розслідування за заявою представників Московського патріархату.

Зокрема 1 серпня колегія суддів апеляційного суду у складі Олександра Васильєва, Богдана Кукурудза, Володимира Повзла задовольнила скаргу тимчасово керуючого Івано-Франківською єпархією УПЦ Московського патріархату Мирослава Мижінського щодо відкриття кримінального провадження за “розпалювання релігійної ворожнечі”.

3 серпня колегія суддів апеляційного суду у складі Володимира Повзла, Богдана Гриновецького, Олександра Васильєва зобов’язала поліцію розслідувати скаргу щодо “підроблення протоколу парафіяльних зборів” і “незаконного захоплення” церкви.

Також за колегіальним рішенням суддів Кукурудза, Повзла і Васильєва задовольнили скарги представників Московського патріархату Степана Циганюка і Віталія Чибісова.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...