Мед Атлант

Від 5-ти до 10-ти тисяч: у скільки обійдеться батькам влаштувати дитину в приватний дитсадок в Івано-Франківську

Дитячий садок — важливий етап в житті як дітей, так і батьків. Однак знайти в умовах війни безпечний та не переповнений дошкільний заклад стало важче.

Попри те, що в Івано-Франківську щороку відкриваються нові дошкільні заклади, проблема з браком місць в у державних дитячих садках все ж існує. Деякі батьки навіть попри наявність електронної системи реєстрації, готові відстояти величезні черги, аби бути певними, що їхнє місце не отримає хтось інший.

Окрім цього, 12 дитячих садків із 50 в Івано-Франківській громаді з 1 вересня не відкрили. У цих закладах або немає укриття та інших можливостей сховатися під час тривоги. Дітей, які мали б відвідувати ці садки, по можливості переоформлять в інші дошкільні заклади. Через це багато франківський сімей вирішили віддати свою малечу в приватні дошкільні заклади.

Який садок кращий: приватний чи державний?

Це питання хвилює всіх батьків, які хочуть, щоб дитина навчалась в комфортних та хороших умовах. Та для початку треба пояснити різницю між приватним та державним дитсадком:

Державний дошкільний заклад – це установа, яка фінансується з державного (регіонального або районного) бюджету. Звісно, там ви платити за відвідування не будете, на відміну від приватного, де рівень надання послуг оцінюється по-різному й залежить від самої установи й того, що дитсадок може запропонувати батькам.

Проте що в приватному дитсадку, що в державному, ніхто не покриватиме витрати на канцелярію, засоби особистої гігієни та підготовку до свят.

Між приватними дитсадками теж існує конкуренція, адже все-таки, як установа, що фінансується за рахунок клієнтів, тут створюють відповідні умови, які надалі матимуть попит.  Кращі з приватних садочків прагнуть, крім ефективної освітньої програми, забезпечити здорове і різноманітне харчування, запропонувати дітям додаткові заняття в гуртках, організувати додаткові розважальні заходи.

Крім того, у таких установ є конкретний власник, який зацікавлений розвиватися. При цьому, як державний, так і приватний садки працюють в правовому полі держави і отримують відповідну ліцензію. В Івано-Франківську таку ліцензію станом на 2022 рік мають чотири приватні дошкільні заклади.

Ціни на приватні садочки

Приватні заклади розраховують вартість своїх послуг по-різному: хтось бере гроші за години перебування, хтось – за дні.

Ціни у приватних садках коливаються: від 3500 до 7800 гривень, якщо залишаєте дитину на неповний день і від 5800 до 9800 гривень – якщо на цілий день. В цю ціну може входити харчування.  Перед прийомом дитини до садочка батьки повинні заплатити вступний внесок – це від 50% від місячної плати і до 100%.  Переважна більшість дитячих садків працює до 18 години. Чи є укриття в приватних дитсадках, на їхніх сторінках та сайтах не вказано.

А що кажуть батьки?

Франківка Юлія розповідає, що записала дитину в приватний дитсадок, бо дитині три роки, а  ясельних груп дуже мало й вони не змогли туди потрапити. Крім того, в одній групі державного дитсадка по 20-30 дітей, де один вихователь фізично не може приділити увагу  всім дітям.

“Плачу я по чотири тисячі в місяць. В дитсадку неповний день і їжу там не готують. Однак там молоді досвідчені вихователі, що вчать дітей англійську. Ми дуже задоволені”.

В Тетяни ситуація протилежна, вона обурена та шкодує, що обрала такий дитсадок. Жінка розповідає, що до її дитини ставлення було жахливим.

“Мало не щотижня з моєю донькою щось ставалося. То губа розбита, то лице розцарапане, то взагалі зуб вибитий! І коли це ставалося, ніхто з вихователів навіть не додумався надати першу медичну допомогу, продезінфікувати рану, чи коли дитина вибила зуб викликати швидку! Добре що хоч вмили! Доступу до камер відеоспостереження звичайно ж немає. За що платити такі великі гроші?”.

Натомість Олена каже, що її син відвідує приватний заклад уже два роки з великим задоволенням біжить на кожне заняття, звідки забрати його важко, бо хоче побути там ще.

“Чудові дівчата, які ведуть гурток, мають прекрасний підхід до кожної дитини, після заняття син завжди повертається з гарним настроєм, купою позитивних емоцій, новими знаннями, якими з усіма ділиться. На заняттях прекрасно розвивається дрібна моторика в дітей, креативне неординарне мислення, фантазія, дитина отримує багато нових цікавих знань”.

Тож який заклад обрати?

Який садок кращий — приватний чи державний в будь-якому разі визначають для себе батьки, адже не всі приватні дитсадки надають повні пакети послуг. Тут все залежить від того, скільки грошей ви готові й можете вкласти в освіту та дозвілля дитини.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...