Мед Атлант

Онкологи Прикарпаття б’ють на сполох: за перше півріччя виявили рекордну кількість хворих

Онкологи Прикарпаття б’ють на сполох – в області зріс рівень занедбаності раку, причому навіть візуальних форм.
Як повідомляють фахівці Прикарпатського клінічного онкологічного центру, найгірша ситуація з виявленням онкопатології шийки матки, позаяк занедбаність становить 41,5%, повідомив директор департаменту охорони здоровʼя Івано-Франківської ОДА Ігор Дмитренко.
Насторожують й інші показники занедбаності раку, а саме: прямої кишки – 40%, молочних залоз 30%, яєчників 29,4%. Таку статистику погіршила й пандемія COVID-19 та війна в Україні, що своєю чергою, обмежили ранню діагностику та профілактичні огляди.
Про це йшлося сьогодні на засіданні мультидисциплінарної комісії, в якому я взяв участь. В першу чергу, на нараді проаналізували діагностику та схему лікування онкогінекологічних захворювань, оскільки з таким діагнозом до року помирає понад 15% пацієнтів. Особливу увагу приділили візуальним формам злоякісних пухлин.
Тільки за перше півріччя 2022 року в Івано-Франківській області вперше виявили майже півтори тисячі онкологічних хворих, 377 з яких діагностовано аж на четвертій стадії. Майже третина зі всіх виявлених онкологічних патологій – візуальні форми раку.
За 6 місяців цього року на Прикарпатті від онкопатологій померли 528 людей, третина з яких померли до року.
“Закликаю всіх прикарпатців частіше відвідувати сімейного лікаря та в жодному разі не нехтувати профілактичними оглядами. Адже рак – це не вирок, а рання діагностика та своєчасне лікування дають високі шанси на здорове та повноцінне життя”, – пише Дмитренко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...